Sommelier Siniša Lasan zaposlen u dubrovačkom restoranu Proto, proglašen je najboljim sommelierom Hrvatske za 2017. godinu.
U organizaciji Hrvatskog sommelier kluba (HSK) 21. prvenstvo sommeliera Hrvatske održano je 27. i 28. studenog, u opatijskom hotelu Ambasador pod pokroviteljstvom Ministarstva turizma RH i uz potporu Hrvatske turističke zajednice, TZ Kvarnera i TZ Opatije.
Prvenstvu je prisustvovalo 24 natjecatelja iz cijele Hrvatske. Uz Sinišu Lasana, u finalu su se plasirali, Filip Savić iz rovinjske Maistre (osvojio drugo mjesto) te Marko Šram iz dubrovačkog restorana Nautika. Prvak je sakupio najviše bodova u praktičnim disciplinama finala poput sparivanja vina uz zadani menu, ispravljanja vinske karte, dekantiranju crvenog vina, kušanja “na slijepo”, prepoznavanju i opisu domaćih i stranih vina, prepoznavanju jakih alkoholnih pića, rastakanju Magnum boce te komunikaciji s gostima.
Nagrade finalistima uručili su Franko Lukež i dr. Krešimir Mikinac, predsjednik i voditelj edukacije Hrvatskog sommelier kluba.
Hrvatski sommelier klub neprofitna je strukovna udruga osnovana 1993. godine. Udruga danas broji 500-tinjak članova. Glavna zadaća HSK napredak je profesije sommeliera, produbljivanje svijesti o kulturi stola, kao i stalna edukacija profesionalaca i šire javnosti. Hrvatski sommelier klub član je Svjetskog udruženja sommeliera (L’Association de la Sommelierie Internationale – ASI). (GI)