Siniša Labrović izveo performans "Razbijanje latinice"

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Kontroverzni performer Siniša Labrović izveo je u srijedu novi perfomans "Razbijanje latinice",  neposredno prije početka prijema Srpskog narodnog vijeća (SNV), koji se tradicionalno održava u povodu proslave Božića, kojeg pravoslavni vjernici slave prema julijanskom kalendaru.

Labrović je danas rad postavio u prostorijama Hrvatskog novinarskog društva (HND) u Zagrebu, gdje se održava prijem Srpskog narodnog vijeća, priopćeno je iz SNV-a.

- SNV-ove goste će dočekati 11 razbijenih ploča, na kojima su na latinici i ćirilici ispisane rečenice i stihovi nekih od najboljih hrvatskih i srpskih autora, navodi se u priopćenju.

"Labrović je tako", dodaje se" razbio djela Ive Andrića, Arsena Dedića, Bore Ćosića, Sime Matavulja, Vladana Desnice, Mirka Kovača, Danila Kiša, Dragana Velikića, Sime Mraovića, Grigora Viteza i Branka Miljkovića. Uništene ploče materijalom i dizajnom odgovaraju dvojezičnim i dvopismenim pločama, čije se postavljanje propisuje Zakonom o upotrebi jezika i pisma nacionalnih manjina u sredinama gdje manjine čine više od 33 posto stanovništva". 

- Postavljanje prvih takvih ploča u Vukovaru 2013. godine izazvalo je protest veterana, koji je - kako tvrdi Srpsko narodno vijeće - uskoro prerastao u protest protiv prava Srba. "Sve to rezultiralo je povećanom razinom govora mržnje i promicanja etničke netolerancije koji su još uvijek prisutni u javnom prostoru, kao i odlukom vukovarskog gradskog vijeća o zabrani korištenja ćirilice u tom gradu", ustvrdili su iz SNV-a.

Srpsko narodno vijeće (SNV), čiji je predsjednik Milorad Pupovac, organizira danas prijem u povodu proslave Božića, kojeg pravoslavni kršćani slave prema julijanskom kalendaru 7. siječnja. Na prijem su dolazak najavili, uz ostale, i predsjednik tehničke Vlade RH Zoran Milanović te zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.

Inače, kontroverzni performer Labrović je prije nekoliko mjeseci održao "predizborni skup" samoprozvane inicijative "DNO - desnica novih obećanja", tijekom kojeg je okupio skupinu mladih Roma, kojima je dirigirao, a oni su, prema Labrovićevoj zamisli, u zbornom pjevanju kombinirali katoličke crkvene pjesme s ustaškima pjesmama i izvikivali parole govora mržnje. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter