Siniša Brođanac iz Štinjana nagrađen zlatnom medaljom

Uređaj za detekciju i dojavu pada motocikla i lokacije vozača, nagrađeni autor Siniša Brođanac iz Štinjana
Uređaj za detekciju i dojavu pada motocikla i lokacije vozača, nagrađeni autor Siniša Brođanac iz Štinjana

U zagrebačkoj Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici održavala se 14. Međunarodna izložba inovacija "ARCA- 2016" na kojoj je predstavljeno 180 inovacija inovatora pojedinaca i istraživačkih i razvojnih timova organizacija iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije, Slovenije, Kine, Irana, Poljske i Rumunjske. Izložba se održavala pod pokroviteljstvom Predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović, Ministarstva poduzetništva i obrta i Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta i u suradnji s Međunarodnom federacijom nacionalnih saveza inovatora (IFIA), Sveučilištem u Zagrebu, Hrvatskom zajednicom tehničke kulture, Nacionalnom i sveučilišnom knjižnicom, a poseban partner izložbe je bila je Kineska asocijacija inovatora CAI, jedna od najbrojnijih svjetskih organizacija inovatora. Organizator je bila Udruga inovatora Hrvatske.

Domaće inovacije predstavljala su udruženja inovatora iz cijele Hrvatske, poznate inovativne tvrtke, a zanimljivost ovogodišnje izložbe jest i velik broj inovacija nastalih na fakultetima - izlagalo je čak deset fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Među izlagačima je ove godine bilo devet iz Istre: Uređaj za detekciju i dojavu pada motocikla i lokacije vozača (autor Siniša Brođanac iz Štinjana), Dojavljivač kopčanja zaštitne kacige (Zoran Mitanovski iz Pule), Multifunkcionalni prijenosni energetski uređaj (Zoran Černja iz Kanfanara), Dodatno pomično avionsko krilo za kraći uzlet aviona pokretanih propelerom (Mirko Oplanić iz Tinjana), Rehabilitacijski uložak za doziranje opterećenja (autorica Ivana Palčić iz Umaga), Uređaj za namakanje, pranje, sapunanje i sušenje ruku (Romina Petaros iz Pule), Ublaživač krmenog vala broda katamarana (autor Blaž Piton iz Fažane), Uređaj za usitnjavanje leda (Marino Poropat iz Rovinja) i Perač valjaka za bojanje (Dragan Posedel iz Umaga).

Istarski inovatori nagrađeni su na smotri s jednom zlatnom medaljom, četiri srebrne medalje i jednom brončanom medaljom. Zlato je osvojio Štinjanac Siniša Brođanac, srebro Ivana Palčić, Romina Petaros, Zoran Černja i Mirko Oplanić dok je brončanu medalju dobio izum Blaža Pitona iz Fažane.

U okviru izložbe održali su se i popratni program namijenjen poduzetnicima i inovatorima, ali i djeci i mladima. Poseban doprinos Forumu dala je i Puljanka sa Sveučilišta "Jurja Dobrile" doc.dr.sc. Violeta Šugar obradivši temu "Inovativno poduzetništvo u Hrvatskoj-predstavljanjem projekta istraživanja poticajne klime u razvoju inovativnog poduzetništva u RH".

Istarski inovatori sudjelovali su uz materijalnu potporu Istarske županije - Upravnog odjela za gospodarstvo, a organizatori sudjelovanja na ARCI bili su Savez udruga inovatora Istarske županije, Društvo inovatora Kanfanar Rovinj i Društvo inovatora Pula. (B. PETROVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter