Sindrom slomljenog srca cešce pogada žene

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Žene su sklonije sindromu slomljenog srca. Koliko god zvucalo kao pocetak jeftinog ljubica, radi se o statisticki znanstveno potvrdenoj cinjenici koju je izvelo sveucilište u Arkanzasu. Ženski rod ovome je sindromu 7,5 puta skloniji od muškaraca.

Ne radi se o tome jesu li žene sklonije dramaticnošcu nakon nekakvog ljubavnog prekida, jer "sindrom slomljenog srca" je nešto drugo, mnogo šire. Evidentiran je vec prije dvadesetak godina u japanskim institutima, a radi se o pojavi predinfarktnog stanja kod emotivno stresnih situacija, iako ne postoje fizicki razlozi za takvo stanje kardiovaskularnog sustava, poput zacepljenih arterija.

Sindrom se javlja u pozitivnim i negativnim stresnim situacijama , poput dobitka na lotu, prosidbe, automobilskih nesreca te prekida ljubavnih veza, od kojih sindrom i vuce naziv.

Voditelj istraživanja bio je doktor Abhishek Deshmukh, koji je utvrdio kako je na podrucju Sjedinjenih Država u jednoj godini zabilježeno 6.229 slucaja "sindroma slomljenog srca". Od te brojke u samo 671 slucaju pacijent je bio muškarac, a sve ostalo su bile žene.

Ova je analiza tim vece iznenadenje kad se zna kako su klasicnim kardiovaskularnim bolestima muškarci skloniji od žena. Zabrinjava podatak da ovakvo stanje u nešto manje od jedan posto slucaja završi smrcu.


Podijeli: Facebook Twiter