Sindikati ZOR nazvali zakonom po mjeri kapitala

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Pet sindikalnih centrala u petak je na adrese svih saborskih zastupnika isporučilo svoje primjedbe na prijedlog Zakona o radu koji je Vlada uputila u drugo čitanje. Nakon što su poslodavci izrazili svoje negodovanje zakonskim odredbama, među ostalim ocjenjujući da je značajno nepovoljniji za poslodavce i od prijedloga upućenog u prvu fazu zakonodavnog postupka, nezadovoljstvo iskazuju i sindikati.

Mali pomaci

Između dva čitanja ostvarili su se vrlo mali pomaci, a sindikati su svoje primjedbe naslovili ZOR - Zakon po mjeri kapitala. Ističu da se nisu imali prilike očitovati na cjelokupan tekst zakona, a pitanja koja su bila sporna prije nekoliko mjeseci i dalje su sporna. Kada je riječ o agencijskom radu, sindikati smatraju da je napredak zanemariv i svodi se na djelomično vraćanje odredbe o pravu agencijskog radnika na naknadu kada nije ustupljen, ali samo ako je zaposlen po ugovoru na neodređeno vrijeme.

Sindikati se ne slažu s produženjem vremena ustupanja agencijskog radnika s jedne na tri godine, kao i ograničavanjem njihovih prava tako da ih se izrijekom isključuje iz kolektivnog ugovora koji obvezuje korisnika.

Navode da je to u suprotnosti s europskom direktivom koja regulira rad preko poduzeća za privremeno zapošljavanje. Neprihvatljivo je i uvođenje mogućnosti da se KU-om u samoj agenciji ugovore nepovoljniji uvjeti rada za agencijskog radnika u odnosu na uvjete rada radnika zaposlenog kod korisnika na istim poslovima. I to je, ističu sindikati, u suprotnosti s direktivom.

Regulacija radnog vremena djelomično je poboljšana, no sindikati ističu da su se pojavili novi prijedlozi izmjena zakona o kojima u prvoj fazi nije bilo govora. Tako im je neprihvatljivo uvođenje takozvanog dopunskog rada, odnosno mogućnost da radnik 40 sati tjedno odradi kod jednog poslodavca, a uz njegovo dozvolu još osam sati kod drugog poslodavca. To će omogućiti dnevnu cirkulaciju radnika među takozvanim povezanim poslodavcima, a to mogu biti i agencije za privremeno zapošljavanje koje će tako izbjegavati zakonsku odredbu prema kojoj međusobno ne mogu sklopiti ugovor o ustupanju radnika.

- Inspektori rada, kojih je i inače nedovoljno i koji su i dosad teško utvrđivali prekršaje poslodavaca, neće biti u stanju pratiti gdje se radnik i pod kojim uvjetima nalazi, ističu sindikati. Dodaju i da se novim zakonskim prijedlogom poslodavcima želi omogućiti ne samo korištenje radnika na leasing (preko agencija) već i "šeranje" radnika (dijeljenje).

Primjedbe na 43 članka

Kolektivne ugovore u budućnosti praktično neće biti moguće proširiti, sindikalni rad se ograničava pa sindikati povjerenika mogu imenovati ako kod poslodavca imaju najmanje pet članova, dok sada takve brojčane odredbe nema. Odredbama o štrajku nije dana mogućnost općeg, odnosno generalnog štrajka, a pravila o poslovima koji se ne smiju prekidati za vrijeme štrajka dodatno se kompliciraju i otežavaju. Svoje primjedbe sindikati su dostavili na 43 članka konačnog prijedloga zakona. (G. GALIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter