Sindikati znaju da mora otići 200 uljanikovaca

Brodogradilište Uljanik (M. MIJOŠEK)
Brodogradilište Uljanik (M. MIJOŠEK)

Nakon preuzimanja riječkog 3. maja, Uljanik grupa najavila je potrebu zbrinjavanja oko 200 radnika koji se u pulskom brodogradilištu pojavljuju kao tehnološki višak. Dino Šverko, povjerenik Sindikata metalaca, rekao je da je Uprava sa svojim namjerama upoznala predstavnike radnika i sindikata koji djeluju u Uljaniku.

- Ništa nam to nije novo, upoznati smo s time, kao i radnici koji ispunjavaju jedan od uvjeta za mirovinu. Od početka godine otišlo ih je već 30 iz Strojogradnje i 19 iz Brodogradilišta uz otpremnine. Trebalo bi otići još 200 radnika, također uz otpremnine. Uvijek se to čini na dobrovoljnoj osnovi i kontrolirano. Problem bi, doduše, mogao nastati ako se kvota ne ispuni, a ima onih koji ne žele otići premda su višak, veli Šverko.

Generalno bi se moglo reći, napomenuo je, da viška neće biti u proizvodnim zanimanjima. Dodao je da se zbrinjavanje viška radnika u Uljaniku odvija svake godine, obično oko Nove godine, pa novo zbrinjavanje ne bi trebalo pretjerano uznemiriti uljanikovce.

Rajko Kultača, potpredsjednik Sindikata Istre i Kvarnera, očekuje da će se rješavanje tehnološkog viška u Uljaniku odvijati na način da radnici to zbrinjavanje dobrovoljno prihvate.

- Vjerujem da klasičnih otkaza neće biti, a ako bude morat ćemo sjesti za stol zajedno s Upravom i pregovarati. (V. KAPELOTO)


Podijeli: Facebook Twiter