Sindikati: Vlast je izdala radnike

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Čelnici i sindikalni povjerenici Saveza samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) i Nezavisnih hrvatskih sindikata (NHS) s današnjeg su prosvjeda ispred Ministarstva rada i mirovinskog sustava protiv izmjena Zakona o radu (ZOR) poručili da neće trgovati s radničkim pravima, te zaprijetili vlasti koju su optužili da je izdala radnike da će, ako ne posluša sindikalne poruke, Markov trg "za nas biti mali, ali će biti premali i za njih".

Pod parolom "Zar opet robovi? Ne!" oko šest stotina prosvjednika je pred zgradom Ministarstva glasnim zviždanjem izrazilo nezadovoljstvo predloženim izmjenama ZOR-a kojima se, po njihovu mišljenju, uvodi daljnja fleksibilizacija radnih odnosa i smanjuju radnička prava.

Predsjednik NHS Krešimir Sever optužio je vlast i poslodavce da su napravili pakt kojim žele podjarmiti radnike, te poručio kako je dužnost sindikata povesti radnike u obranu sadašnjeg ZOR-a.

"Zaposleni, nezaposleni, umirovljenici i studenti moraju stati na branik sadašnjeg ZOR-a, jer ako ga sada ne obranimo za buduće generacije ostat će pometeno tržište rada, a radnici će ostati bez radnih prava. Ostat će na milost i ne milost poslodavaca", rekao je Sever.

NHS i SSSH će nastaviti braniti prava radnika, dostojanstvo rada, tržište rada i pravičnu plaću. "Branimo sve ono što nam žele oduzeti. Nismo im dali to pravo na izborima, ne damo im ga, pa makar i s ulice", kazao je Sever, što su prosvjednici burno pozdravili.

Optužio je SDP da je "izdao socijaldemokraciju, radnike i narod", te ustvrdio da su robovi u Rimskom Carstvu imali više prava nego današnji radnici. Istaknuo je da neće prihvatiti zahtjeve za radom do 56 sati tjedno, izbacivanje otpremnina iz ZOR-a, mijenjanje odredbi o sudskom raskidu radnog odnosa, te izmjene instituta otpremnina.

Predsjednik SSSH Mladen Novosel napao je ministra rada i mirovinskog sustava Miranda Mrsića da je "samo na papiru ministar rada, a u stvarnosti je zaštitnik poslodavaca koji ne poštuju zakone i ne prihvaćaju osnovne ljudske vrijednosti".

Nikada nećemo trgovati s pravima radnika, naglasio je Novosel poručivši da su im "uzeli tvornice i plaće, ali im neće uzeti radničko dostojanstvo".

Nakon toga Sever i Novosel su Mrsiću ponovno predali svoje zahtjeve vezane uz izmjene ZOR-a, a iste zahtjeve su potom predali i u sjedištu Hrvatske udruge poslodavaca (HUP), ispred kojeg su također održali prosvjed. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter