Sindikati Vladi prijete tužbom

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Vlada zaposlenima u državnim i javnim službama umjesto ugovorenih 1.250 kuna božicnice nudi isplatu 500 kuna objašnjavajuci da je situacija teška i novca nema. Sindikati koji predstavljaju 240 tisuca radnika cije se place financiraju iz proracuna najavljuju moguce tužbe i tvrde da "nema šanse" da pristanu na "ucjenu Vlade". Iako otvorenog razgovora o iducoj godini u petak nije bilo, sindikatima je neizravno poruceno da u iducoj godini ne mogu racunati na regres i božicnicu. No, sindikati zasad odlucno porucuju da ne pristaju na smanjenje ugovorene božicnice i najavljuju tužbe ukoliko Vlada donese jednostranu odluku.

Vlada je u namjeri omekšavanja sindikata odvojeno u petak razgovarala s predstavnicima državnih i javnih službi. Državne službe nisu se željele izjašnjavati dok ne cuju što ce biti na sastanku s javnima. No, sindikati javnih službi, odnosno obrazovanja, kulture, zdravstva i socijalne skrbi, napustili su konzultativni sastanak. Hoce li se tijekom vikenda odigrati repriza razgovora, jucer kasno poslijepodne nije bilo poznato, no javne službe najavljuju da ce u ponedjeljak javnosti predociti svoje videnje situacije. Okidac koji ih je potaknuo na odlazak sa sastanka, kako tvrde, bila je izjava ministra financija Ivana Šukera o tome da sporazum sa sindikatima javnih službi ne znaci ništa, odnosno da se njegove odredbe nece ostvariti ni kada budu bolja financijska vremena. Takvo tumacenje dobili su na upit zbog cega se sporazum ne provodi, odnosno zbog cega nije izraden registar zaposlenih niti su ujednacene place na državnoj i lokalnoj razini.

- Vlada radi za odvjetnike, veli Zvonimir Laktašic, predsjednik Sindikata hrvatskih ucitelja, objašnjavajuci da ce državu, natjera li sindikate na tužbe, više koštati troškovi sudskih sporova od iznosa božicnice koji se utužuje. Ako Vlada jednostrano odluci isplatiti zaposlenima u državnim i javnim službama božicnicu od 500 kuna, sindikati ce utuživati ostatak od 750 kuna. Tako zasad razmišljaju i javne i državne službe. Predsjednik policijskog sindikata Josip Jagic porucuje da ce policajci tužiti poslodavca, odnosno Vladu, jer su božicnice ugovorene. Predsjednik Sindikata državnih službenika i namještenika Boris Pleša naglašava da se na sastanku nisu izjašnjavali, ali podsjeca da Vlada nije dozvolila zajednicki sastanak s pregovarackim odborom državnih i javnih službi, vec je ustrajala na odvojenim sastancima.

Predsjednica Samostalnog sindikata zdravstva Spomenka Avberšek traži da resorni ministar Darko Milinovic izide pred zaposlene u zdravstvu i objasni im kako to novca za božicnice nema kada su sredstva ustanove do prije nekoliko dana imale u svojim proracunima.

Iako sindikati tvrde da novih susreta s predstavnicima Vlade nece biti, tijekom vikenda mogla bi raditi tiha diplomacija. Ono na što, razdvajajuci razgovore, Vlada racuna jesu popustljivije državne službe kojima je i u proljece zaprijetila otpuštanjima ne pristanu li na snižavanje osnovice place za šest posto.


Podijeli: Facebook Twiter