Sindikati Vladi: Mijenjajte smjer ili odlazite!

Ivan Tomac, Mladen Novosel, Eduard Andrić (A. KANCELAR)
Ivan Tomac, Mladen Novosel, Eduard Andrić (A. KANCELAR)

Savez samostalnih sindikata Hrvatske, kao inicijator i koordinator, zajedno s četiri sindikalne središnjice - Nezavisnim hrvatskim sindikatom, Hrvatskom udrugom sindikata, Udrugom radničkih sindikata Hrvatske i Maticom hrvatskih sindikata - organizira svesindikalni prosvjed pod nazivom "Mijenjajte smjer", a koji će se održati 1. svibnja u Zagrebu.

Tim je povodom vodstvo SSSH-a danas u Puli održalo konferenciju za novinare na kojoj je rečeno da je prosvjed poziv Vladi Republike Hrvatske da promijeni smjer politike kojom vodi zemlju, odnosno zahtjev za zaokretom i potpuno novom ekonomskom i socijalnim politikom koja će u središte staviti pokretanje proizvodnje i otvaranje novih radnih mjesta, očuvanje socijalne države te pravednost, jednakost i solidarnost.

Mladen Novosel, predsjednik SSSH-a, naveo je da će se prosvjed održati na Trgu bana Jelačića u 12 sati te pozvao sve članove sindikata i građane da se okupe na Trgu Francuske Republike oko 11 sati, odakle će organizirati povorku koja će krenuti prema centralnom prosvjedu.

- Ovo je posljednje upozorenje Vladi da mijenja smjer u kojem ova država ide ili će građani, koji su ih na vlast i doveli, mijenjati njih, naveo je Novosel te dodao da trenutno sve u državi ide u smjeru "s posla ili s faksa na Zavod za zapošljavanje", a brojka od 400 tisuća nezaposlenih više je nego zabrinjavajuća.

Stoga, dodao je, od Vlade traže da pokrene proizvodnju, otvori nova radna mjesta te očuva socijalnu državu.

Ivan Tomac, potpredsjednik Sindikata, zadužen za sektor gospodarstva, kazao je da su od nove Vlade, koja je imala osam godina vremena da se pripremi za preuzimanje vlasti, očekivali pozitivne promjene, no one nisu uslijedile.

- Nažalost, dobili smo 217 tisuća zaposlenih manje, u prerađivačkoj industriji izgubili čak 68 tisuća radnih mjesta, odnosno jedan cijeli grad, rekao je Tomac dok se njegov sindikalni kolega Eduard Andrić osvrnuo na sektor turizma i usluga.

Kako je naveo, turizam Istarskoj županiji puno znači, ali, nažalost, to je jedina djelatnost koja u cijeloj državi funkcionira. No, i u tom sektoru, veli, nije bajno.

- Pitanje je koliko je turizam stvarno pozitivan jer u njemu, mada se o tome stalno priča, nema nikakvih investicija, a prosječne plaće radnika u turizmu zaostaju za prosječnom plaćom u gospodarstvu čak 20 posto, naveo je te dodao da su o ovim i drugim problemima dugo pregovarali s bivšim ministrom Veljkom Ostojićem, no sada, dolaskom novog ministra, pregovori ponovo počinju od nule.

Od minimalca živi 120 tisuća ljudi

Novosel se osvrnuo i na izjave Hrvatske udruge poslodavaca prema kojima bi rast minimalne plaće negativno utjecao na gospodarstvo i doveo do gašenja gotovo 50 tisuća radnih mjesta. Kako je naveo, radi se o čistom zastrašivanju javnosti i demagogiji.

- Čak 120 tisuća radnika prima tu famoznu minimalnu plaću i pitanje je koliko se dana s njome uopće može preživjeti. Zato još jednom treba jasno reći da se zbog povećanja minimalne plaće neće izgubiti niti jedno radno mjesto, jer za to nema osnove te da u sindikatu ne želimo više prihvatiti nikakvo smanjivanje prava radnika, kazao je Novosel. (B. PETROVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter