Sindikati: Vlada je izdala radnike javnih službi!

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Vlada je izdala radnike zaposlene u javnim službama, istaknuli su čelnici Matice hrvatskih sindikata na prosvjedu ispred sjedišta Vlade na Trgu svetog Marka. "Vlada je izdala medicinske sestre, učitelje, profesore, znanstvenike i druge zaposlene u javnom sektoru, rekla je pred prosvjednicima na Markovu trgu predsjednica Sindikata medicinskih sestara i tehničara Anica Prašnjak.

"Izdali ste radnike jer prije izbora niste govorili o svojoj stvarnoj politici i jer ste stali na stranu kapitala", dodala je.

Optužila je Vladu da "laže o visokoj javnoj potrošnji" i suprotstavlja zaposlene u javnom i privatnom sektoru.

Predsjednik Sindikata hrvatskih učitelja Zvonimir Laktašić podsjetio je na detalje predizbornog Plana 21 vladajuće koalicije, u kojem su znanost i obrazovanju označeni ključnim za pokretanje gospodarstva. Umjesto toga, kaže, Vlada podcjenjujući zaposlene u tim djelatnostima ne vuče zemlju u oporavak nego prema ponoru.

Nakon okupljanja na Markovu trgu prosvjednici su se vratili na Trg bana Josipa Jelačića gdje su njihovi kolege putem video zida pratili zbivanja ispred sjedišta Vlade. Nakon povratka prosvjed je ubrzo okončan prikazom animiranog songa "Ja sam luzer" s likom predsjednika Vlade Zorana Milanovića kao pjevača.

 Odlasku na Markov trg prethodila je početno okupljanje prosvjednika na Trgu Francuske Republike. Potom su Ilicom krenuli na Trg bana Jelačića gdje su im se obratiti sindikalni čelnici.

Tisuće se okupile

Nekoliko tisuća članova Matice hrvatskih sindikata okupilo se danas na zagrebačkom Trgu Francuske Republike gdje je započeo prosvjed Matice protiv Vladine politike štednje i otkazivanja Temeljnog kolektivnog ugovora za javne službe.

Matica hrvatskih sindikata organizirala je prosvjed nakon što je Vlada otkazala Temeljni kolektivni ugovor (TKU) za javne službe te pozvala sindikate javnih službi na pregovore o novom TKU-u.

Vlada je otkazala TKU nakon što četiri sindikata Matice - tri sindikata prosvjete i znanosti i sindikat medicinskih sestara - nisu pristali na njezin prijedlog izmjena sa smanjenjem materijalnih prava u zamjenu za očuvanje plaća.

Sindikati osnovnih i srednjih škola, visokog obrazovanja i znanosti te medicinskih sestara nisu se htjeli odreći regresa i božićnica i pristati na smanjenje jubilarnih nagrada, dnevnica i naknade za prijevoz bez da se Vlada obveže da će im sve to naknadno isplatiti, nakon što Hrvatska izađe iz krize.

Prosvjedujemo protiv ukidanja socijalne države, ekonomske politike koja zatvara radna mjesta, smanjenja cijene rada i pogrešne politike strogih mjera štednje koja nemilice udara po obrazovanju i zdravstvu, rekao je okupljenima predsjednik Matice hrvatskih sindikata Vilim Ribić.

Dodao je da je prosvjed usmjeren protiv razbijanja sindikata novim zakonom o reprezentativnosti koji, po njegovim riječima, otežava kolektivne pregovore te protiv tretiranja socijalnih partnera kao socijalnih neprijatelja.

"Osuđujemo izdaju socijalne demokracije i socijalne pravde", rekao je Ribić posebno prozvavši SDP, koji je, kako je rekao, izdao temeljna načela socijaldemokracije.

Okupljenima su se obratili i čelnici drugih sindikata Matice koji također zamjeraju Vladi socijalnu neosjetljivost i slabljenje javnog sektora.

Smatraju da je Vlada u pregovorima o TKU sindikatima ponudila uvjete koje nisu mogli prihvatiti, a potom na sindikalnom referendumu zastrašivala članove sindikata. Nismo mogli prihvatiti to da se odričemo svega bez prava na povrat prava nakon završetka krize, istaknuli su sindikalci.

Prosvjed prati živopisan dekor koji su načinili prosvjednici svojim žutim prslucima, kapama u bojama hrvatske zastave te transparentima kojima ismijavaju članove Vlade.

Okupljanje prosvjednika pratila je zvučna kulisa s popularnim hitovima 'Laži me', 'Uzalud vam trud svirači', 'Prljava laž', 'Laže selo, lažu ljudi', 'Vrijeme je da se krene' itd. Usporedno s emitiranjem tih pjesama na prosvjedu su puštane izjave članova Vlade o tome da neće biti smanjivana prava te da će prosvjetari biti prvi kod povećanja plaća. 

Skup se nastavlja prosvjednom povorkom Ilicom do Trga bana Jelačića, gdje je postavljena pozornica s razglasom i video zidom. Prema planu, dio prosvjednika otići će pred sjedište Vlade na Trg svetog Marka, a ostali će ostali na Jelačićevu trgu i na video zidu pratili događanja na Trgu svetog Marka.

Milanović: Stanje je ozbiljno

Premijer Zoran Milanović poručio je danas sindikatima koji se protive vladinim mjerama smanjenja potrošnje da "velike riječi i galama" neće izvući Hrvatsku iz krize i pozvao ih je da shvate da je stanje u državi ozbiljno i preuzmu svoj dio odgovornosti.

"Stanje je ozbiljno, ali nije dramatično. Ako svi budemo pristupili problemu na taj način izlaz postoji, i to vrlo širok i svjetao. Očekujemo od svih da to shvate. I od dijela sindikata, bez obzira što se s time ne slažu", rekao je Milanović na sjednici vlade.

Milanović je rekao da vlada donosi nužne i teške odluke i čini sve da bi one bile što manje teške.

"Dali smo neka obećanja, ja sam ih osobno dao, a dajem ih vrlo malo", istaknuo je premijer.

"Velike riječi i galama nas neće odvesti nigdje. To naravno ne stoji na putu ničijem pravu da protestira, iskaže suprotno mišljenje. Zato smo i otvorili Markov trg", rekao je Milanović. 

Predsjednik vlade smatra da se vladine mjere ne mogu nazvati štednjom, jer je štednja nešto što se odvaja od onoga što imate, nego se, rekao je, radi o fiskalnim, proračunskim prilagodbama u potrošnji, prilagodbama stvarnosti. (Hina, foto T. KRIŠTO/CROPIX)


Podijeli: Facebook Twiter