Sindikati ustraju na referendumu o outsorcingu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Predstavnici 17 sindikata koji su prikupili više od 612.000 potpisa za raspisivanje referenduma za zakonsku zabranu outsourcinga, odnosno izdvajanja pomoćnih poslova u javnom sektoru, predali su u četvrtak uoči Vladine sjednice otvoreno pismo za premijera Zorana Milanovića u kojem ga upozoravaju da će organizirati prosvjede zbog ignoriranja njihovih zahtjeva.

Sindikalci pitaju Milanovića zašto je dopustio da prebrojavanje i kontrola prikupljenih potpisa traje već 127 dana, a predaju pisma je svojim dolaskom pred Banske dvore simbolički poduprlo 127 sindikalnih povjerenika noseći transparent protiv outsourcinga.

Također ga optužuju zbog donošenja Odluke o zabrani novog zapošljavanja službenika i namještenika u javnim službama, tvrdeći kako je zbog nedostatka zaposlenika ozbiljno narušeno funkcioniranje službi.

Zbog zabrane novog zapošljavanja angažiraju se vanjski pružatelji usluga u tim službama, a sindikati to smatraju uvođenjem agencijskog zapošljavanja na mala vrata.

Također se protive zapošljavanju bez zasnivanja radnog odnosa, odnosno "volontiranju za 2.400 kuna" u javnim i državnim službama.

Predsjednik Sindikata Preporod Željko Stipić zaprijetio je "slučajnom premijeru slučajne države" da sindikati neće sjediti skrštenih ruku već će svim demokratskim načinima tražiti povlačenje štetnih odluka.

Sindikati će zatražiti od predsjednika Republike da se uključi u rješavanje spora, te će u prvoj polovici prosinca Markov trg "napuniti prosvjednim skupom na kojem će njihove poruke zasigurno biti drugačije".

Stipić je poručio da će sindikati odluku o referendumu dočekati spremni i uspješno dovršiti akciju kojom će osigurati status sadašnjih i budućih javnih i državnih službenika.

Predsjednik Nezavisnog sindikata srednjih škola Branimir Mihalinec zatražio je da Vlada povuče odluku o zabrani zapošljavanja jer zbog nje dolazi u pitanje opstojnost i regularan rad državnih i javnih službi, te je pozvao na raspisivanje prijevremenih izbora.

Predsjednik Matice hrvatskih sindikata Vilim Ribić rekao je kako se radi o "smrtnom grijehu za koji treba politička kazna", a 612.000 građana ne smije mirno gledati kako ih Vlada izigrava.

Sindikati će ih pozvati da se i na druge načine bore protiv vlasti koja ne slijedi volju naroda, nego onih koji su im financirali predizbornu kampanju, a to su, po Ribiću, "centri moći i oligarhijske strukture".

Optužio je Milanovićevu vlast za rušenje hrvatskih institucija, jer su ugasili dnevni list "Vjesnik" i Ured za socijalno partnerstvo, a potkopavaju HGK i HOK, te skup ekonomista u Opatiji.

Sve to je krajnje zabrinjavajuće i ne dopuste li referendum to zahtijeva najžešći odgovor građana, poručio je Ribić. (Hina)

 


Podijeli: Facebook Twiter