Sindikati traže povecanje minimalca

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Sindikalne središnjice dostavile su u petak Ministarstvu rada i mirovinskog sustava dodatne argumente za povecanje minimalne place kojima, medu ostalim, traže i osnaživanje statistickih podataka i njihovu dostupnost socijalnim partnerima.

Resorno ministarstvo održalo je sa sindikatima i poslodavcima ovog tjedna sastanak o minimalnoj placi te zatražilo dodatnu argumentaciju sindikata za njeno povecanje. Država ocekuje da ce sindikati i poslodavci oko tog pitanja postici dogovor bez njenog miješanja. Medutim, to je teško ocekivati.

Sindikati podsjecaju da se njihov temeljni zahtjev za povecanjem minimalne place zasniva na cinjenici da nije mijenjana vec tri godine, iako je kumulativni porast cijena u tom razdoblju bio 5,9 posto, te je udio minimalne bruto place u prosjecnoj bruto placi snižen s 39 na 36,5 posto.

"Uzimajuci u obzir cinjenicu da HNB predvida daljnji porast cijena od 3,5 posto, ukupni kumulativni porast cijena u odnosu na razdoblje kad je minimalna placa posljednji put mijenjana bio bi 9,6 posto, što uz nepromijenjenu minimalnu placu, nepovratno gura još oko 10 posto radništva ispod granice siromaštva", isticu sindikati. (G. Ga.)

 


Podijeli: Facebook Twiter