Sindikati: Svi na prvosvibanjski prosvjed!

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Čelnici pet sindikalnih središnjica danas su ponovno pozvali građane da u što većem broju 1. svibnja dođu na Jelačićev trg na prosvjedni skup protiv politike na vlasti pod geslom "Mijenjajte smjer". Sindikalni čelnici očekuju da će se na središnjem zagrebačkom trgu na Praznik rada u podne okupiti više ljudi od 15 do 20 tisuća članova sindikata koje će organizirano dovesti iz svih krajeva Hrvatske, jer se zbog interesa brojnih organizacija i udruga taj skup iz sindikalnog pretvorio u sindikalno-građanski prosvjed. Budući da su prvosvibanjski prosvjed protiv Vlade dosad podržali Kaptol i braniteljske udruge, a dolazak svojih članova najavile su i neke političke stranke, sindikalci ističu da se ne misle ograđivati od politike.

Na prosvjedu neće biti stranačkih obilježja, ali može doći svatko tko želi. "Pozvali smo sve građane na prosvjed i nije nas briga tko će se odazvati i tko će to politički iskoristiti. To je prosvjed protiv politike na vlasti, da je ta politika bila bolja prosvjeda vjerojatno ne bi niti bilo", izjavio je predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever.

Prosvjednici će se okupiti na Trgu Francuske Republike odakle će povorka u 11 sati krenuti prema Trgu bana Jelačića, a sam prosvjedni skup počet će u podne i trajati između sat i 15 minuta i sat i pol. Nakon prosvjeda sindikati više ništa neće organizirati osim povratka sindikalnog članstva koje će doputovati u Zagreb, a predsjednici središnjica najavili su da će odšetati do Maksimira gdje proslavu 1. svibnja organizira Grad Zagreb.

Zahtjevi i retorika sindikalaca uobičajeni su i gotovo istovjetni sličnim prigodama prijašnjih godina. Traži se veće oporezivanje banaka i financijskog sektora, odustajanje od politike štednje, otvaranje radnih mjesta, rast plaća i mirovina i slično, a vlast se poziva da "prestane voditi građane u smjeru kontejnera u potrazi za plastičnim bocama". Vladi je upućen 21 zahtjev, kao podsjetnik na predizborni program Kukuriku koalicije "Plan 21", te joj se ujedno poručuje: "Posljednji je trenutak, mijenjajte smjer! Narod vas je izabrao, narod će vas i maknuti". (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter