Sindikati se žele zaštititi od Vlade

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ozren Matijaševic, koordinator sindikalnih središnjica, rekao je u nedjelju da sindikati, nakon odluke Vlade o povlacenju prijedloga izmjena Zakona o radu (ZOR), od Sabora ocekuju da se u novonastalim okolnostima ocituje je li referendum potreban ili ne.

"Ako se Sabor ocituje na nacin da - kada spornog prijedloga nema jer je povucen iz procedure i nije potreban - onda cemo inzistirati na relevantnom stajalištu struke i clanova Ustavnog suda", rekao je Matijaševic.

"Sukladno Zakonu o referendumu, kao oni koji su zahtijevali donošenje odluke o referendumu, mi više ne možemo odustati od referenduma, niti poduzimati ikakve druge radnje vezano uz to", ustvrdio je.

Najavio je da ce sindikati, da bi se osigurali da Vlada u ovom sazivu ili nekom drugom nakon odredenog vremena ne pokuša isto, ustrajati na donošenju zakona u kojem bi se uz Zakon o radu i Zakon o mirovinskom osiguranju naveli još neki zakoni od osobitog znacaja za hrvatske gradane koji se ne bi mogli upucivati u proceduru bez prethodne suglasnosti sindikata.

Matijaševic je istaknuo da sindikati inzistiraju na jacanju kolektivnog ugovora i donošenju opceg kolektivnog ugovora "da bi svi zaposleni u Hrvatskoj bili zašticeni kolektivnim ugovorom".


Podijeli: Facebook Twiter