Sindikati se ne pridružuju prosvjedima

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Iako strpljenje gradana kopni, a država je prepuna nezaposlenih, ocajnih i gladnih gradana bez perspektive, vecina sindikalnih voda odbila je svaku mogucnost da se prikljuci prosvjedima koji se ovih dana održavaju u vecim hrvatskim gradovima. Premda u nacelu podupiru mirne prosvjede, smatraju da bi rušenje Vlade u ovom trenutku bilo kontraproduktivno. Izuzetak je školski sindikat Preporod koji je pozvao sve svoje clanove da izadu s gradanima na ulicu.

- Sindikalne središnjice štite svoje partikularne interese skrivajuci se iza tobožnje neutralnosti. Kada celnici sindikata, umjesto da sjede u raznim upravnim tijelima i nadzornim odborima, izadu na ulicu, jer je to njihovo prirodno mjesto, tada cemo moci govoriti o tome da u Hrvatskoj postoji sindikalna scena. Sindikati nisu nimalo nevini i oni nose veliki dio odgovornosti što je naša zemlja dovedena u ovakvo stanje, veli predsjednik ovog sindikata Željko Stipic koji smatra da su prijevremeni izbori neminovni.

S time se ne slaže celnik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) Mladen Novosel. - Raspisivanje prijevremenih izbora radnicima samo bi udaljilo rješavanje gorucih problema u gospodarstvu. Smatramo da bez prosvjeda i sa socijalnim dijalogom u ovo predizborno vrijeme možemo puno više postici. Kada dode nova vlast, ona ce probleme staviti u ladicu i bit ce im važnije kadrirati svoje ljude na pozicije nego rješavati probleme radnika. Necemo izaci na ulice da bismo tražili odlazak Vlade jer ona ce ionako otici nakon izbora, komentirao je šef SSSH-a.

Na pitanje jesu li sindikati izigrali povjerenje gradana nakon što su nekoliko puta odustali od jakih sindikalnih akcija, Novosel je kazao: "Moguce da su gradani ostali razocarani ishodom referenduma o Zakonu o radu. No, Vlada je povukla zakon iz procedure, a Ustavni sud je donio odluku da nema pretpostavki za njegovo raspisivanje."

Na prosvjede su poceli dolaziti i neki politicari. Na to su se osvrnuli u Sindikatu Istre i Kvarnera aludirajuci na saborskog zastupnika IDS-a Damira Kajina.

- Dok je Kajin na prosvjedima, IDS rasprodaje Istru za golf i apartmane, a krivi su i za dolazak Rockwoola. Sada prosvjeduju protiv Vlade, dok njihova stranka radi upravo ono zbog cega mladi prosvjeduju! Tko je tu dvolican, gdje je kraj licemjerstva, pita se Bruno Bulic, predsjednik SIK-a. I ovaj sindikat odbija mogucnost prikljuciti se demonstracijama za rušenje Vlade jer smatra da ne postoji alternativa. - Svi politicari koji su obnašali vlast ili je obnašaju njeguju liberalni kapitalizam, a ono zbog cega mladi prosvjeduju su posljedice takvog kapitalizma, kazao je Bulic.

SSSH pak veli da se radije opredijelio za rješavanje jednog od gorucih problema za radnike. Pokrenuli su kampanju protiv neisplate placa i isplate placa bez uplate doprinosa. Prema analizi provedenoj u tvrtkama iz realnog sektora u kojima imaju clanove, proizašlo je da 73 tvrtke za 9.300 radnika nije uplatilo doprinose. U Istri je rijec o 196 radnika zaposlenih u sedam tvrtki. S imenima tih firmi još ne žele izaci u javnost.


Podijeli: Facebook Twiter