Sindikati: Referendum uspio, kreću pripreme za štrajk

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U prosjeku je između 70 i 75 posto članova sindikata javnih i državnih službi podržalo štrajk i blokadu sustava do ispunjenja zahtjeva odgovorivši potvrdno na referendumsko pitanje koje je prošlog tjedna postavilo 15 sindikata u školama, bolnicama, državnoj upravi i ostalim javnim službama.

Branimir Mihalinec, predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama, ističe da je izašlo 87 posto članova ovog sindikata, a među njima je 70 posto odgovorilo potvrdno na pitanje jesu li spremni blokirati sustav do ispunjenja zahtjeva sindikata.

- I u ostalim sindikatima su slični postoci, a što znači da je referendum uspio i da su započeli procesi za organizaciju sindikalnih akcija, o čemu će javnost uskoro biti obaviještena, istaknuo je Mihalinec.

Dodao je da je još prerano za odgovor hoće li, kao što je prvotno najavljivano, štrajk u školama uslijediti upravo sada, pred kraj nastave. A da štrajka može biti u cijelom školskom sustavu, pokazuju i rezultati referenduma koji je proveo Sindikat hrvatskih učitelja.

- Velika je izlaznost i u osnovnim školama gdje se još

prebrojavaju anketni listići, a zasad imamo podatke da je referendumu pristupilo 77 posto članova, od kojih je 75 posto podržalo štrajk. Tijela sindikata uskoro će odučiti o tijeku daljnjih akcija, izvijestio nas je v.d. predsjednika Vladimir Milošević.

Kako pokazuju trenutni rezultati, najmanji je odaziv bio među članovima Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika, gdje ih se o štrajku izjasnilo 53 posto, od kojih je 79,2 posto bilo za. (M. JERIN)


Podijeli: Facebook Twiter