Sindikati prekinuli pregovore, traže Mrsićevu ostavku

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Sindikalne središnjice povlače se iz pregovora o izmjenama Zakona o radu (ZOR) i Gospodarskog socijalnog vijeća (GSV) te traže ostavku ministra rada i mirovinskog sustava Miranda Mrsića zbog jednostrano nametnutih rješenja u novom ZOR-u, objavili su danas njihovi čelnici s konferencije za novinare održane ispred Banskih dvora.

Najavili su prosvjedni skup na Markovu trgu u četvrtak, 5. prosinca, kada se očekuje da će Vlada sa sjednice uputiti u Hrvatski sabor izmjene ZOR-a. Poručili su da će na nasilje vladajućih odgovoriti koristeći sve zakonske mogućnosti, a nije isključena ni organizacija generalnog štrajka.

Predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever optužio je Vladu da je nevjerodostojan pregovarač, jer je već usuglašena rješenja jednostrano promijenila.

- Ministar Mrsić ne poštuje prethodni dogovor da radni tjedan ne može biti dulji od 48 sati, a eventualno produljenje može biti utvrđeno isključivo kolektivnim ugovorom. Sada predlaže da poslodavac može produljiti radni tjedan na 56 sati bez kolektivnog ugovora, a kolektivnim ugovorom samo iznad 56 do 60 sati tjedno, rekao je Sever.

- Mrsić jednostrano ukida dosadašnju odredbu o 8 sati dopuštenog prekovremenog rada tjedno i uvodi novu odredbu o 16 sati prekovremenog rada, i to bez kolektivnog ugovora. Time je pogazio svoju riječ i potpis u vezi sa zahtjevima SSSH-a i NHS-a o rasporedu radnog vremena, istaknuo je Sever.

Upozorio je na neprihvatljiv odredbe o produljenju roka za rad preko agencija za privremeno zapošljavanje, upitavši kakvo je to privremeno zapošljavanje na tri godine. "Vlast je prevarila radnike, nju nije briga za radnike i vlastitu nesposobnost prevaljuje na radnička leđa", ustvrdio je Sever.

Vlada maksimalno nastoji smanjiti radnička prava, a Mrsić slijepo slijedi zahtjeve Svjetske banke i Međunarodnog monetarnog fonda da bi povećao konkurentnost hrvatskog radnika, no pravi problem leži u nesposobnosti hrvatskih menadžera, tvrdi predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske Mladen Novosel.

Neprihvatljivim je ocijenio povišenje dobne granice za odlazak u punu starosnu mirovinu sa 65 na 67 godina i najavio da sindikati na to neće pristati.

Predsjednik Udruge radničkih sindikata Hrvatske Damir Jakuš ocijenio je argument da će "lakše otpuštanje omogućiti lakše zapošljavanje" neprihvatljivim. "Vlada je dovoljna sama sebi i mi bismo očito trebali samo platiti porez i ništa ne pitati da bismo bili izručeni krupnom kapitalu na milost i nemilost", ustvrdio je Jakuš te dodao da Vlada ruši cijenu rada da bi radnici nesigurni u svoju budućnost pristali na sve.

- Vladin neoliberalni koncept i neznanje ne mogu izvući Hrvatsku iz krize pa je vrijeme da premijer Zoran Milanović građanima kaže da su zatečeni situacijom i da nemaju rješenje, rekao je predsjednik Matice hrvatskih sindikata Vilim Ribić.

Podsjetio je da je Milanović na početku mandata tvrdio da nema potrebe mijenjati ZOR jer radnička prava nisu velika, a cijelo vrijeme Vlada radi suprotno. Hrvatska ima mnoge probleme, no Vlada nema kulturu dijaloga i iz toga proizlazi većina tih problema, smatra Ribić. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter