Sindikati prekinuli pregovore s Gradom

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Sindikati su odlucili prekinuti pregovore o temeljnom kolektivnom ugovoru za radnike zaposlene u trgovackim društvima u vlasništvu Grada Pule.  Razlog prekida u visokoj fazi pregovaranja, nakon postignutih znacajnih dogovora, je što sindikati nisu dobili garanciju da ce se nakon potpisivanja temeljnog ugovora nastaviti pregovori o pojedinacnim kolektivnim ugovorima u svakom trgovackom društvu.

- Pregovori su prekinuti na neodredeno vrijeme, vjerojatno na dulji period. U dosadašnjih deset krugova pregovora dosta smo toga dogovorili, ali na kraju i uvidjeli da nas se želi obmanuti, rekao je nakonferenciji za novinare pet sindikata, Bruno Bulic iz SIK-a.

Celnici sindikata citiraju gradonacelnikov dopis iz travnja 2010. godine, kojim su pozvani na pregovore u kojem stoji: "Nakon sklapanja Temeljnog kolektivnog ugovora za radnike u trgovackim društvima pokrenut ce se kolektivno pregovaranje u svim trgovackim društvima za sklapanje kolektivnih ugovora na razini trgovackih društava kojim ce se urediti prava i obaveze vezana za specificne uvjete u svakom pojedinom trgovackom društvu. Sukladno navedenom nece se odobravati sklapanje kolektivnih ugovora na razini trgovackih društava prije sklapanja Temeljnog kolektivnog ugovora".

Upravo na temelju tog dopisa sindikati su tražili garanciju za mogucnost pregovora za kolektivne ugovore u svakom gradskom poduzecu. Medutim, kako istice Bulic, nakon što ih nisu dobili odlucili su prekinuti pregovore.

- Kako se prema izjavama direktora trgovackih društava vidjelo, nemaju namjeru pristupiti pregovorima u svakom društvu, vec namjeravaju uvesti Pravilnik o radu. Stoga smo zatražili da se ispoštuje gradonacelnikov dopis. Medutim, ništa od toga. Tako smo se našlim u poziciju kad uprave društava svojevoljno odlucujuju želi li ili ne daljnje pregovore u svom društvu, odnosno, nisu obavezne dalje pregovarati. Na to nismo htjeli pristati, rekao je Bulic, koji istice da su do tog trenutka pregovori s gradskim timom bili korektni i konstruktivni.

Sindikati isticu da bi daljnji pregovori po prvi put kolektivne ugovore uveli u Castrum, Monte Ghiro i Pula parking, gdje je na snazi Pravilnik o radu. Za usporedbu isticu Zagrebacki Holding koji uz Temeljni kolektivni ugovor ima i 22 pojedinacna kolektivna ugovora trgovackih društava koja su obuhvacena u Holding.

- Bez garancije za nastavak pregovora u društvima postoji opasnost da se radnicka prava nece definirati. Ukoliko uprava sama odreduje što ce primjenjivati onda je to suprotno našem cilju, rekao je Slobodan Kapor, županijski povjerenik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske. (Goran ROJNIC)


Podijeli: Facebook Twiter