Sindikati predali potpise za ref. protiv outsourcinga

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Predstavnici 17 sindikata predali su danas Hrvatskom saboru više od 612.000 potpisa za raspisivanje referenduma na kojem bi građani odlučili o donošenju zakona kojim bi se u potpunosti zabranilo izdvajanje pratećih i neosnovnih djelatnosti u javnim službama.

Sindikalce, koji su potpise donijeli u 61 kartonskoj kutiji, primio je predsjednik Sabora Josip Leko.

"Ako je demokracija odnos snaga, onda sam ja izgubio", našalio se Leko vidjevši 17 sindikalnih predstavnika s druge strane stola. Sindikalcima je zaželio dobrodošlicu u Saboru i poručio da će prikupljeni potpisi proći standardnu proceduru, u kojoj Sabor i njegova radna tijela imaju svoj djelokrug, ali se nadležnima mogu proglasiti i druga tijela.

"Sve što mogu reći je da ćemo poštovati proceduru", kazao je Leko. Željko Stipić iz sindikata Preporod rekao je da su sindikati zadovoljni jer su u 2,5 mjeseca uspjeli organizirati akciju i prikupiti potrebne potpise. Poručio je kako su u cijeli taj posao ušli pošteno te se nadaju kako ovoga puta neće biti odugovlačenja procedure već da će se referendum raspisati u razumnom roku. Stipić se pribojava scenarija u kojem bi državna tijela na različitim razinama pokrenula aktivnosti suprotne onome o čemu bi građani trebali odlučiti na referendumu.

"Mi smo htjeli zaštititi najugroženije u javnom sektoru i osigurati da ova generacija iza sebe ostavi škole i bolnice kakve su sada", rekao je. Igor Radeka iz Sindikata znanosti i visokog obrazovanja kazao je kako se nada da će ishod sindikalne inicijative ovoga puta biti drugačiji nego 2010., kada su sindikati tražili da se raspiše referendum o izmjenama Zakona o radu, ali se to nije dogodilo jer je Ustavni sud zaključio da referendum, nakon što je tadašnja Vlada iz procedure povukla sporni zakonski prijedlog, više ne bi imao svrhu.

"Očekujemo da će se ovoga puta ispitati volja građana na referendumu", rekao je Radeka na što je Spomenka Avberšek iz Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi dodala da je 2010. referendum propao jer su neki "'zdilali' i prodali ono što su na demokratski način dobili". Leko je sindikalcima uzvratio kako je važno da se u cijelom poslu poštuje demokratska procedura, a da ishod inicijative ne treba prejudicirati.

"Vi imate svoja precizno utvrđena stajališta i moramo ih respektirati, a sada pustimo da drugi odlučuju u okviru svojih ovlasti", rekao je Leko. Sindikalcima je zaželio ugodno ljeto, a kad su mu uzvratili na isti način, požalio se kako zbog obveza koje ima kao predsjednik Sabora "uopće neće imati ljeta".

"Možda bi vam, da ste se sindikalno organizirali, mogli pomoći", uzvratio je Igor Radeka. Leko je novinarima nakon sastanka kazao kako referendumska inicijativa nije ništa novo u Hrvatskoj.

"Primili smo još jedan zahtjev za raspisivanje referenduma koji sutra ide u proceduru, radna tijela Sabora u čijem je djelokrugu referendumsko pitanje razmotrit će inicijativu i u skladu sa svojim stajalištima nastaviti postupak provjere potpisa, a sve ostalo je u djelokrugu Hrvatskog sabora i tu ne bih prejudicirao stav", rekao je Leko. Nije želio nagađati koliko će cijela procedura trajati i može li se referendum raspisati već u rujnu, kako sindikati očekuju.

"Ne mogu sada govoriti kada će koji odbor uzeti u razmatranje referendumski zahtjev. Očekujem da će se sve odvijati u skladu s dosadašnjim standardima, a ako se oni probiju, pisat ću odborima, kao i do sada", poručio je Leko. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter