Sindikati pozvali građane na borbu protiv reforme

(Ilustracija/Snimio Neven LAZAREVIĆ)
(Ilustracija/Snimio Neven LAZAREVIĆ)

Rezultat najavljene mirovinske reforme bit će - "s posla na groblje". Poručili su to Vladi, među ostalim, Nezavisni hrvatski sindikati (NHS) i Savez samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) u zajedničkom priopćenju. Istodobno, sjednica Sabora u četvrtak otvorena je stankom koju je zatražilo pet klubova, četiri oporbena i klub vladajućeg HDZ-a. Oporba se oštro obrušila na Vladu zbog najave povećanja penalizacije prijevremenog umirovljenja, ranijeg podizanja dobne granice za umirovljenje na 67 sa 65 godina života i ubrzanijeg usklađivanja dobi umirovljenja žena s muškarcima. I dok je Ivan Šuker, u ime kluba HDZ-a pokušavao opravdati Vladu prozivajući oporbu za politikantstvo, pokazalo se i kako unutar Domoljubne koalicije ima onih koji se s najavljenom reformom ne slažu. Tako je Milivoj Špika, predsjednik BUZ-a i saborski zastupnik, novinarima kazao da se Blok umirovljenici zajedno također tome protivi.

Prijelazna razdoblja

Sindikati, pak, u svojem priopćenju ističu kako je Vlada forme radi s njima održala pet sastanka u sklopu Europskog semestra i pripreme nacionalnog programa reformi te da ništa od njihovih primjedbi nije usvojeno.

"Kad je riječ o mirovinskom i zdravstvenom sustavu, sindikati ne samo da se protive najavljenim reformskim mjerama, nego će koristiti i sve svoje mogućnosti da bi se protiv njih borili, a na što pozivaju i sve hrvatske građane", poručuju NHS i SSSH, ocjenjujući zdravstvenu reformu riječima - koliko novca, toliko zdravlja. Neprihvatljivo je i nepotrebno, ističu oni, skraćivanje prijelaznih razdoblja za izjednačavanje dobi muškaraca i žena za punu starosnu mirovinu, povećanje dobi za punu starosnu mirovinu sa 65 na 67 godina starosti i povećanje dobi za prijevremenu starosnu mirovinu sa 60 na 62 godine starosti.

"U društvenim uvjetima, koji se još dugi niz godina neće mijenjati, skraćivanje ovih prijelaznih razdoblja potpuno je neprihvatljivo, pogotovo ako se zna položaj i uloga žene u hrvatskom društvu, činjenica da se u Hrvatskoj prosječno živi kraće nego li u EU, kao i da je stopa nezaposlenih mladih više nego dvostruko veća od prosjeka EU. Tako će konačni rezultat tih mjera biti "s posla na groblje", a mladima će zapošljavanje zaprječavati njihovi djedovi i bake", navode NHS i SSS.

Najstarije otpuštaju

SDP-ov Mirando Mrsić, pak, vladajućima poručuje da drže prste dalje od mirovinskog sustava. Podsjeća da Zakon o mirovinskom osiguranju iz 2014. daje rezultate jer se bilježi pad prijevremenih mirovina, drastičan pad invalidskih mirovina, a sustav je stabilan i dugoročno održiv.

- Pozivam ministricu da ustraje s premijerom na putu kojim smo krenuli prije četiri godine i da ne treba mijenjati postojeći zakon o mirovinskom sustavu. Jedino treba mijenjati zakon o beneficiranom radnom stažu, gdje treba ići na potpuno novi način umirovljenja - kazao je Mrsić. Prokomentirao je i snažan rast kvota za zapošljavanje stranaca, koji će srušiti cijenu rada i smanjiti radnička prava. Ponavlja i kako mjere vlade pokazuju da "ova Vlada nije vlada građana Hrvatske, radnika Hrvatske, nego vlada kapitala". (G. GALIĆ, D. GRAKALIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter