Sindikati pozdravljaju moguce povecanje minimalne place

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Sindikati pozdravljaju najavu iz clanaka u današnjem Novom listu da Vlada planira povecati iznos minimalne place, kao što su to zatražili prošlog tjedna u pismu upucenom premijeru Zoranu Milanovicu, no zasad nemaju nikakve službene potvrde niti odgovora iz Vlade na tu inicijativu.

Pozivajuci se na neslužbene izvore, Novi list tvrdi da Vlada planira povecati iznos minimalca, koji od 2009. godine iznosi 2.814 kuna bruto, na 3.040,44 kune, što znaci da bi bruto iznos minimalne place rastao za nepunih 230 kuna. Taj bi se iznos primjenjivao od 1. lipnja ove godine do kraja svibnja iduce godine.

- Drago nam je ako netko u Vladi tako razmišlja, no ocekujemo da nas iz Vlade pozovu na razgovor i nadamo se da se socijalni dijalog nece opet voditi preko medija, izjavio je Hini koordinator sindikalnih središnjica Mladen Novosel.

Novi list neslužbeno doznaje da Vlada planira zadržati udio minimalne place u prosjecnoj placi koji po Zakonu o minimalnoj placi iznosi 39 posto. Kako je prosjecna placa u državi lani iznosila 7.796 kuna, to znaci da bi minimalna placa trebala porasti na 3.040,44 kune.

Prošle srijede pet sindikalnih središnjica zatražilo je u pismu Vladi izmjene Zakona o minimalnoj placi kojima bi se od 1. lipnja osiguralo da minimalna bruto placa za rad u punom ranom vremenu iznosi 40 posto prosjecne mjesecne bruto place.

Takoder su zatražili povecanje udjela minimalne place u prosjecnoj placi za dva posto godišnje, cime bi u iducih pet godina udjel minimalca u prosjecnoj bruto placi dosegnuo 50 posto, što je bila intencija Zakona i usuglašeni cilj Vlade, sindikata i poslodavaca.

Sadašnjom formulom za izracun minimalne place taj je cilj nemoguce postici, jer udio minimalne place u prosjecnoj placi kontinuirano pada - s 39 posto u vrijeme donošenja zakona, na sadašnjih 36 posto.

Sindikalci upozoravaju da prosjecna hrvatska placa iznosi trecinu europske, te da 68 posto hrvatskih radnika prima placu ispod prosjecne, a oko 115 tisuca radnika prijavljeno je na minimalnu placu.

No, povecanje minimalne place ne bi se odnosilo samo na tih 115 tisuca radnika, vec bi utjecalo na rast placa dodatnih stotinjak tisuca radnika. Naime, mnogim je radnicima cije su place ugovorene kolektivnim ugovorima minimalac osnova za izracun primanja, odnosno iznos minimalca se množi s koeficijentom složenosti radnog mjesta, pa bi rast minimalne place imao znatno veci obuhvat. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter