Sindikati podržali otpuštanja u javnom sektoru

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Gospodarsko-socijalno vijece, koje cine predstavnici Vlade, sindikata i poslodavaca, podržalo je u petak smjernice novog proracuna, ali i namjeru Vlade da restrukturira javni sektor, uz, bude li potrebno, otpuštanje dijela radnika.

Javna uprava mora biti ucinkovita i, ako negdje ima viška zaposlenih, zna se koja je propisana procedura, kazao je Mladen Novosel, predsjednik SSSH-a. Sindikati, dodao je, nece cuvati niti jedno radno mjesto koje nije ucinkovito, no svaka ušteda koju otpuštanjem država ostvari mora ici u nove investicije u realnom sektoru, odnosno u otvaranje novih radnih mjesta.

- Borimo se za sva radna mjesta, a porast gospodarstva jedini je nacin da se oporavimo, kazao je ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsic. Svi su se socijalni partneri, dodao je, složili da je restrukturiranje javnih službi i javnih poduzeca neminovno, baš kao i, kao jedna od krajnjih mjera, smanjenje broja zaposlenika u dogovoru sa socijalnim partnerima.

Upitan koliko ce ljudi morati biti otpušteno u javnom sektoru opcenito, Mrsic je odgovorio da carobne kugle nema, vec ce sve biti poznato nakon što se napravi restrukturiranje.

Iako se sindikati nacelno slažu sa smjernicama proracuna, u petak su iznijeli i niz primjedbi te prijedloga kojima bi se, kažu, gradanima moglo kompenzirati povecanje PDV-a na 25 posto.

- Povecanje neoporezivog dijela place s 1.800 na 2.200 kuna nije dovoljno, vec predlažemo i inzistiramo na tome da neoporezivi dio place bude minimalna placa, a da se stopa oporezivanja od 12 posto i dalje zaracunava do iznosa od 3.600 kuna, a ne, kao što je Vlada predložila, do 2.200 kuna. Na taj bi nacin oni radnici s najnižim primanjima mogli nešto više dobiti, kazao je Novosel.

Napomenuo je da su sindikati rezervirani prema Vladinom prijedlogu da se zdravstveni doprinos koji placaju poslodavci smanji s 15 na 12 posto. Postoji bojazan, kazao je, da ce se time dodatno opteretiti gradane ili pak da ce opcenito biti pogoršana razina javnozdravstvene usluge.

Sindikalni prijedlog da se za novo zapošljavanje poslodavce potice samo ako je rijec o zapošljavanju na neodredeno vrijeme u petak je podržao potpredsjednik Vlade Radimir Cacic, prenio je Novosel nakon sastanka, dok su poslodavci, dodao je Ergovic, podsjetili na cinjenicu da i dalje ima prostora za smanjivanje parafiskalnih davanja poslodavaca.


Podijeli: Facebook Twiter