Sindikati odustali od prosvjeda 1. svibnja

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Pet sindikalnih središnjica ove godine nece upriliciti tradicionalnu prosvjednu prvomajsku povorku od Trga bana Jelacica do Maksimira jer ne žele da se taj dogadaj u predizbornoj godini iskoristi u politicke svrhe i da se naruši uspješan socijalni dijalog s Vladom i poslodavcima, objavili su jucer celnici Saveza samostalnih sindikata Hrvatske, Nezavisnih hrvatskih sindikata, Matice hrvatskih sindikata, Hrvatske udruge sindikata i Udruge radnickih sindikata Hrvatske.

Medunarodni praznik rada, 1. svibnja, sindikalni celnici obilježit ce polaganjem vijenca kod braniteljskog križa na Mirogoju, a u Maksimiru ce se pridružiti gradanima bez sudjelovanja u govorima, najavio je koordinator pet središnjica Damir Jakuš na današnjoj konferenciji za novinare.

Sindikati su ove godine, pohvalio se Jakuš, uspjeli riješiti dugogodišnje zahtjeve, primjerice pitanje neisplate placa i osnivanje specijaliziranih radnih sudova pa umjesto da prosvjeduju, trebaju iskoristiti cinjenicu da ih je Vlada pocela uvažavati.

- U izbornoj godini Vlada je najspremnija izaci ususret sindikalnim traženjima. Moramo to što više iskoristiti u korist radnika, objasnio je Krešimir Sever, predsjednik NHS-a.

Teška godina

- Radnici u Hrvatskoj nemaju razloga za zadovoljstvo, ovo je teška godina, ali se stvari mijenjaju, porucio je Sever, navodeci da su se sindikati ove godine izborili za tisuce kolektivnih ugovora i vratili na radna mjesta tisuce nepravedno otpuštenih radnika.

Sindikati udruženi u središnjice 1. svibanj ce proslaviti na uobicajeni nacin diljem Hrvatske, a neke ce proslave biti u prosvjednom tonu. Da bi upozorio na pad životnog standarda i propadanje poduzeca, HUS ce praznik rada obilježiti prosvjedno, na zagrebackom Jarunu i u Rijeci. Predsjednik HUS-a Ozren Matijaševic 1. svibnja provest ce u tvrtki Trimot iz Imotskog koja odlazi u stecaj da bi još jednom upozorio hrvatsku javnost na negativan odnos vlasti prema tekstilnoj industriji.

Dok sindikalni vode smatraju da su za hrvatske radnike ucinili mnogo, i da tako trebaju nastaviti, ekonomisti ne vide da ce ova godina u bilo kojem pogledu biti bolja za radništvo i nezaposlene u odnosu na posljednje dvije krizne godine.

Tužni podaci


Nezaposlenost je u uzlaznoj putanji, porast broja novih radnih mjesta može se ocekivati tek krajem 2012. godine, a za poboljšanja na tržištu rada treba nam rast BDP-a od barem cetiri posto, dok je procjena za ovu godinu svega jedan posto. I place ce, kažu strucnjaci, nominalno rasti od jedan do dva posto, kao što je to slucaj i u prva tri mjeseca ove godine, ali ce ih rast troškova života prestici pa ce place realno padati.

- Podaci govore sami za sebe, dovoljno su tužni. Ništa se u gospodarskoj situaciji bitno ne pomice, a radikalni napredak u ovoj godini vrlo teško možemo ocekivati, smatra ekonomist Dražen Kalogjera. Neke su stvari, kaže, pokrenute, ali nedovoljno da nas se pokrene iz zaduženosti, nezaposlenosti i deficita.

- To vam je kao kad pacijent ima temperaturu 39 stupnjeva, pa ona padne na 38,8. Još uvijek je veoma bolestan, ilustrira Kalogjera. (Lj. BRATONJA MARTINOVIC, N. BOŽIC/Novi list)


Podijeli: Facebook Twiter