Sindikati: Odlucno ne izmjeni ZOR-a

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U povodu Europskog sindikalnog dana u srijedu je dvjestotinjak sindikalaca iz dviju najvecih hrvatskih sindikalnih središnjica u Radicevoj ulici, blizu Kamenitih vrata, održalo polusatni prosvjed protiv mjera štednje zbog kojih se borba protiv krize prelama ponajviše na ledima radnika.

Celnici Saveza samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) i Nezavisnih hrvatskih sindikata (NHS) porucili su Vladi da rigidna štednja nece izvuci zemlju iz krize niti smanjiti nezaposlenost.

- Obecavali su nam nova radna mjesta, investiranje u realni sektor i proizvodnju, a dobivamo poskupljenje naftnih derivata i komunalija i veci PDV, istaknuo je predsjednik SSSH-a Mladen Novosel.

Zatražio je da se hrvatska Vlada ugleda na vlade Njemacke i Poljske koje su, umjesto oštrih rezova, investirale u proizvodnju, pa njihovi gradani danas ne osjecaju krizu.

Predsjednik NHS-a Krešimir Sever podsjetio je da trenutno više od 342 tisuce nezaposlenih ceka na posao, te ocijenio da im ga Vladine mjere nece dati, vec ce im se umjesto toga na burzi rada pridružiti nove tisuce ljudi.

- Tražimo hitnu izmjenu zakona da bi se hrvatskim gradanima omogucio dolazak na Markov trg jer hrvatske vlasti nemaju pravo na svoj mir dok istovremeno gradanima stvaraju nemir, rekao je Sever.

Sindikati su takoder porucili odlucno ne zahtjevima za fleksibilizacijom Zakona o radu i tržišta rada te najavili da ce ih na iducim prosvjedima, ako Vlada ne promijeni politiku, biti sve više.

Europski sindikalni dan organiziraju europske sindikalne federacije da bi zajednicki upozorile da je ekonomska i socijalna kriza dosegnula nepodnošljivu razinu za milijune Europljana, a mjere štednje, koje uzrokuju snižavanje placa i mirovina te urušavanje sustava socijalne zaštite, samo pogoršavaju stanje.

Europski sindikati traže od svojih vlada alternativne politike koje ce izlazak iz krize tražiti kroz poticajne mjere za gospodarstvo i ocuvanje radnih mjesta.


Podijeli: Facebook Twiter