Sindikati nisu spremni za generalni štrajk

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Vladina namjera da izmijeni 262. clanak Zakona o radu problem je, i potencijalna opasnost, za svakog od 1,5 milijuna zaposlenih u državi - zakljucili su, na svojoj jucerašnjoj konferenciji za novinare, sindikati javnih službi.

Vlada izmjenom ovog clanka želi dokinuti praksu dugotrajnog pregovaranja o novim kolektivnim ugovorima nakon isteka starih, pa bi, kako predlaže, pregovori o novom ugovoru mogli trajati najviše šest mjeseci, nakon cega bi na snagu stupao pravilnik o radu kojeg bi, jednostrano, donosio poslodavac. S druge strane, nakon što ga bilo koja strana prekine, prava iz tog kolektivnog ugovora traju još samo mjesec dana, umjesto, kao dosad, tri mjeseca.

To znaci direktnu ucjenu sindikalnih pregovaraca, slažu se u sindikatima, pojašnjavajuci da ce oni tijekom šestomjesecnog pregovaranja biti u pat-poziciji jer ce znati da, ako ne pristanu na zahtjeve poslodavca i ustraju na pregovorima, nakon šest mjeseci na snagu stupiti poslodavcevi pravilnici o radu. Osim toga, «otkazni rok» kolektivnog ugovora od samo mjesec dana je, kažu, prekratak.



- Sindikati ce šest mjeseci predlagati, poslodavci to odbijati, i obratno, a onda ce doci vrijeme za poslodavcev pravilnik o radu. To znaci da nam bez ikakvih problema mogu dati otkaz, ili nas gaziti. Radnik bez kolektivnog ugovora, kao pravila igre, je nula, tepih za gaženje, upozorila je Spomenka Avberšek, predsjednica Samostalnog sindikata zaposlenih u zdravstvu. Kako se jucer moglo cuti, kad ovakve izmjene ZOR-a stupe na snagu, odavno istekli kolektivni ugovori, cija prava vrijede do donošenja novog ugovora, automatski ce se pretvoriti u poslodavceve pravilnike o radu.

Kad je u pitanju generalni štrajk, sindikati na njega još nisu spremni.

- Ne treba raditi prosvjede koji nece uspjeti, jer tri zadnja prosvjeda nisu uspjela. Kad dobro pripremimo stvar, ucinak može biti impresivan, odgovorio je Vilim Ribic napominjuci da nikakva odluka još nije donesena, no nešto ce se, najavio je, «sigurno dogoditi».

- Ivan Šuker nije osoba koja s nama može išta dogovoriti, zato što mu - ne vjerujemo. Prevario nas je puno puta do sada pa vjerujemo da ce naša prava smanjivati i ovaj put. Ministar Šuker je prepreka dogovoru, a sve svoje propuste prevaljuje na leda drugih, kazao je Ribic napominjuci da je nastavak pregovora u Vladi u cetvrtak bio na rubu incidenta.

- Ministru Šukeru rekli smo otvoreno da je nesposoban za pregovore jer nam nikad ništa nije nudio zauzvrat, a svaki naš zahtjev naziva ucjenom, dodao je Ribic. Osim Šukeru, sindikati, medutim, ne vjeruju više nikome. SDP je, kažu, okrenuo leda radnicima, osim pred izbore, dok se HDZ diže na noge kad se progovori o uvodenju porezne stope od 50 posto na najviše place u državi.


Podijeli: Facebook Twiter