Sindikati napuštaju GSV

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Pet sindikalnih središnjica do daljnjeg nece sudjelovati u radu Gospodarsko-socijalnog vijeca te zahtijevaju hitan sastanak s predsjednicom Vlade Jadrankom Kosor i njenim suradnicima. Sindikati su poceli i zajednicke pripreme za hitno sazivanje 2. svesindikalnog sabora na kojem ce donijeti odluke o daljnjim zajednickim aktivnostima.

To je sadržaj kratkog priopcenja Saveza samostalnih sindikata Hrvatske, Nezavisnih hrvatskih sindikata, Matice hrvatskih sindikata, Hrvatske udruge sindikata i Udruge radnickih sindikata. Pet centrala dogovorilo se da o svim zajednickim aktivnostima, potaknutim najavljenim izmjenama Zakona o radu, ubuduce zajednicki informiraju javnost.

Vlada iz ZOR-a izbacuje odredbu o produženoj primjeni kolektivnog ugovora, ali ce ostaviti mogucnost da se ugovorena prava primjenjuju najduže 6 mjeseci nakon isteka kolektivnog ugovora. No, produžena primjena važit ce samo ukoliko su je sindikati u kolektivnom pregovaranju ugovorili s poslodavcem.

Tom izmjenom Vlada želi riješiti "problem" sa sindikatima javnih i državnih službi s kojima pregovara o neisplati dijela materijalnih prava u ovoj godini. Izmjenama clanka 262. Zakona koji govori o produženoj primjeni kolektivnih ugovora, Vlada želi pritisnuti i javna poduzeca na smanjivanje prava radnika.

Na javnim i državnim službama vlast namjerava uštedjeti 640 milijuna kuna, a izmjene Zakona ici ce u hitnu proceduru jer Vlada planira da stupe na snagu s prvim danom srpnja. Medutim, sindikati javnih službi moci ce utužiti eventualno neisplaceni regres u ovoj godini, s obzirom da im to pravo dospijeva do kraja lipnja.

Okupljanje pet sindikalnih centrala kojima ce se zasigurno pridružiti i sindikati izvan središnjica moglo bi rezultirati odlukama o daljnjim sindikalnim akcijama, a moguce i organiziranjem štrajka.


Podijeli: Facebook Twiter