Sindikati: Nakon struje poskupljuje hrana

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Sindikalni celnici oštro suosudili najavu Radimira Cacica, posebice njegovu bahatost od prije dva dana kad je kazao da ce ovaj put sigurno poskupljenje biti vece za 13,5 posto, a najvjerojatnije 15, te da smo "tu vrstu gluposti da Vlada odreduje cijenu napustili devedesetih".

Izmedu 115 i 120 tisuca radnika prima minimalnu placu, dvije trecine potprosjecnu, a za 15 do 20 tisuca radnika placa kasni ili je uopce ne primaju.

Nakon svih dosadašnjih poskupljenja i najave novog za elektricnu energiju postavlja se pitanje kako gradani u ovoj državi uopce preživljavaju i što misle o arogantnom ponašanju Vlade, koja ne cini ništa da obuzda poskupljenja, umjesto da sve prelama preko leda gradana, izjavio je predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske Mladen Novosel.



- Zasigurno nece poskupjeti samo racun za struju, vec i mnogi proizvodi koji ovise o elektricnoj energiji. Utjecaj struje na poskupljenje ostalih proizvoda, primjerice kruha, cak je i veci nego kad poskupljuju nafta i naftni derivati.

Ono što posebno obeshrabruje jest da se ne nazire kraj ovakvom stanju, a Vlada sve opravdava kroz neminovnost umjesto da intervenira u cijene HEP-a. Da su gradani znali da ce im neminovno biti sve gore, ova Vlada ne bi dobila na izborima, rekao je predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever.

Damir Jakuš, predsjednik Udruge radnickih sindikata Hrvatske, upozorava da Vladu vode neoliberalni kapitalisti kojima je intencija uništiti sindikalni pokret i radnicka prava.



- Žele konkurentnost Kine i ocekuju da radimo za dva dolara dnevno, a mi tražimo uvjete koje imaju u Europi jer, kad vec imamo europske cijene, onda moramo imati europska primanja, kazao je Jakuš.

- Odobravanje šutnjom nece moci ništa promijeniti, mora se ici radikalnijim putem, izjavio nam je predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske Mladen Novosel i najavio prosvjed za 1. svibnja u organizaciji pet središnjica sindikata koji ce se održati odvojeno od proslave Praznika rada.

Sindikalne središnjice predsjedniku Vlade i ministru rada i mirovinskog sustava uputile su jucer inicijativu za izmjenom Zakona o minimalnoj placi po kojoj bi se ona sa sadašnjih 36 posto prosjecne place u RH podigla na 40 posto, a u iducih pet godina na minimalno 50 posto. Prosjecna hrvatska placa iznosi svega trecinu europske prosjecne place. (M. JERIN)

CIJELI TEKST U TISKANOM IZDANJU OD CETVRTKA.


Podijeli: Facebook Twiter