Sindikati najavili opći štrajk zbog izmjena ZOR-a

Ilustracija (D. TADIĆ/CROPIX)
Ilustracija (D. TADIĆ/CROPIX)

Sindikalni čelnici najavili su i u Osijeku, na današnjem sastanku sa sindikalnim aktivistima iz pet slavonskih županija, da će organizirati javni prosvjed pred Hrvatskim saborom u četvrtak ako se toga dana prijedlog izmjena Zakona o radu (ZOR) nađe na saborskom dnevnom redu, a nakon toga su spremni i na organiziranje općeg štrajka.

Predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever izjavio je da sindikalne središnjice nakon prosvjeda i općeg štrajka nastavljaju s drugim aktivnostima, ako vlast ne izmijeni sporne dijelove ZOR-a.

Ocijenio je da za štetu koja će nastati eventualnim općim štrajkom neće biti odgovorni radnici, već "vlast i neodgovorni poslodavci, koji guraju ovakav zakon", a sve aktivnosti bit će provedene na zakonit način pa se radnici ne moraju bojati otkaza.

Predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske Mladen Novosel poručio je svima koji će radnicima prijetiti otkazima zbog sudjelovanja u štrajku da je "prošlo vrijeme manipulacija i plašenja", a sindikati će organizirati legalan štrajk u kojem bez sankcija može sudjelovati svaki radnik.

"Kada Vlada protiv nas ide silom, a ta sila je 81 ruka u Saboru, nema drugog načina nego da i mi odgovorimo silom, a ta sila su naši članovi i hrvatski radnici", istaknuo je Novosel.

Predsjednik Matice hrvatskih sindikata Vilim Ribić rekao je da su prosvjed i opći štrajk odgovor na postojeću situaciju u kojoj sindikati moraju raditi pritisak na vlast koja "očito ne zna što radi".

Predsjednik Udruge radničkih sindikata Hrvatske Damir Jakuš ocijenio je nedopustivim da se izmjenama ZOR-a "radnike pretvori u robu za iznajmljivanje i robote, koji će raditi prema potrebama i nahođenju poslodavaca".

Cilj izmjena ZOR-a je snižavanje cijene rada, pretvaranje relativno sigurnih radnih mjesta u potpuno nesigurna te marginalizacija sindikata i njihovo stavljanje u služnički odnos spram politike, ustvrdio je Jakuš.

Nakon skupa sindikalni vođe komentirali su izjavu ministra unutarnjih poslova Rajka Ostojića da će si smanjiti plaću za 50 posto ako to isto naprave i sindikalni čelnici.

Sever je novinarima kazao da je to "zanimljiva demagogija", jer bi si ministri prvo morali smanjiti plaće na razinu sindikalnih čelnika. Nije riječ o tome trebaju li si smanjiti plaću, već bi se, s obzirom na to da su uspjeli upropastiti zemlju, trebali odreći i plaće i vlasti, budući da ni jedno ni drugo nisu zaslužili, ustvrdio je Sever.

Ribić je kazao da su sindikati tražili da si svi ministri smanje plaću za 50 posto, "zbog teškog debakla u gospodarskoj politici, u kojoj nema nikakvih rezultata". Ocijenio je da je Ostojićeva izjava nelogična, jer imputira da su sindikati odgovorni za izostanak gospodarskog rasta, a sindikati nemaju ovlasti kojima mogu utjecati na gospodarsku politiku.

- Obećavam da ću si smanjiti plaću onoliko koliko će oni sebi smanjiti plaće, jer želim biti solidaran s osiromašenim i jadnim ministrima kojima javnost ne dopušta da voze skupocjene automobile, ironično je poruči Ribić.

Sindikalni čelnici sutra bi trebali održati u Rijeci sličan skup, na kojem će nastojati motivirati sindikalno članstvo na prosvjede i štrajk.

Sindikati dobili dozvolu za prosvjedni skup na Markovu trgu protiv izmjena ZOR-a

Sindikati su zatražili i dobili dozvolu za održavanje prosvjednog skupa na Trgu sv. Marka, najvjerojatnije u četvrtak, kada se u Hrvatskom saboru očekuje rasprava o izmjenama Zakona o radu (ZOR) koju će sindikalni predstavnici pratiti s galerije u sabornici, izjavio je danas predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever.

Bude li se rasprava o ZOR-u održavala u petak, prosvjed će biti održan toga dana, rekao je Sever Hini.

Iz Ministarstva rada i mirovinskog sustava poručuju da je poziv sindikalcima na nastavak pregovora i dalje otvoren, a ministar Mirando Mrsić najavio je da namjerava održati konzultacije o ZOR-u sa sindikatima između dva saborska čitanja.

Mrsić je pozvao sindikalce na tripartitni sastanak koji se trebao održati jučer, no sindikalni čelnici su ga odbili tvrdeći da je zakasnio, budući da je prijedlog ZOR-a već u saborskoj proceduri. Osim toga, Vlada se nije očitovala na zahtjev sindikalnih središnjica da se ZOR na šest mjeseci povuče iz procedure, rekao je Sever.

Nismo dobili nikakav odgovor, umjesto toga nas je ministar Mrsić pozvao na razgovore, a usporedno s time smo već imali predviđene neke druge aktivnosti. Jučer je bio dogovoren veliki skup sa sindikalnim povjerenicima iz Dalmacije, danas se održava skup u Osijeku, a sutra u Rijeci, kaže Sever.

U vezi s Mrsićevim prijedlogom da se nove konzultacije socijalnih partnera o izmjenama ZOR-a provedu između dvaju saborskih čitanja, Sever je najavio da će se sindikati odazvati ako druga strana bude razumna i prihvati sindikalne argumente.

- No, na njihovu žalost, oni nemaju nikakvih argumenata i idu isključivo političkom silom. Mi ćemo se sigurno odazvati i pregovarati, a o rezultatima tih pregovora ovise naše daljnje akcije, jer generalni štrajk, koliko god trajao, neće biti naša posljednja akcija, poručio je Sever. (Hina)

 


Podijeli: Facebook Twiter