Sindikati: Ministar Jovanović obmanjuje javnost

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"Ministar je taj koji je govorio da će poboljšati status djelatnika u obrazovanju da bi zatim na Vladi digao ruku za smanjenje plaća učitelja i profesora. Bez obzira što su mu oči bile suzne i što se ispričavao, on je za to odgovoran, a sada obmanjuje javnost tvrdeći da su sindikati krivi što su plaće nastavnika i do 800 kuna niže". Sukus je to onoga što su nam odgovorili Zvonimir Laktašić, predsjednik Sindikata hrvatskih učitelja i Branimir Mihalinec, predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama, na koje se ministar obrazovanja, znanosti i sporta Željko Jovanović žestoko obrušio u intervjuu na sam dan početka školske godine.

Ministar je Laktašića i Mihalinca optužio da su oni krivi za smanjenje plaća nastavnika te da su se neodgovorno ponijeli prema svom članstvu jer su bili protiv njegova prijedloga da se dodatak po kojem se plaće učiteljima i nastavnicima uvećavaju za 3, 5, 7 ili 9 posto, ovisno o godinama staža, ozakoni izmjenama Temeljnog kolektivnog ugovora.

- Netočno je da smo odbili potpisati izmjene i dopune TKU-a, već smo odlučili da se o ukidanju prava moraju na referendumu izjasniti naši članovi jer mi ne možemo i ne smijemo odlučivati o temeljnim pravima radnika bez privole članstva. Uslijedila je odmazda Vlade prema našim članovima, zaplašivanje i ucjena koja je završila ukidanjem dodatka i smanjenjem plaće, istaknuo je Laktašić. Što se tiče izjave ministra da sindikalne čelnike "baš briga" za nastavnike jer je njihova sindikalna plaća ostala ista, Laktašić je uzvratio da mu nije poznato da je ministar sebi smanjio primanja nakon što je glasao za manje plaće učitelja u školama.

U sindikatu sumnjaju da bi nastavnicima dodatak na plaćama ostao da su pristali na izmjene TKU-a, u što uvjerava Jovanović koji je čak dodao i to da su izmjene takve da bi jedino učiteljima i nastavnicima, u odnosu na sve ostale u državnoj i javnoj upravi, plaće rasle.

- Upravo je u tome problem, ne vjerujemo ministru da bi on to vratio u plaće jer u prijedlogu Vlade gdje se govori o povećanju koeficijenata složenosti poslova nastavnika ovisno o godinama staža, nigdje ne piše u kojem iznosu bi došlo do povećanja, dakle moglo bi biti i 0,1 posto! Tražili smo garancije, da uvećanje bude definirano kao što je sada, 3, 5, 7 i 9 posto, da se jasno prenese uredba iz 2001., ali je naš zahtjev odbijen, napominje Laktašić.

- Ministar dobro zna što je bilo na pregovorima, a sada pokušava zastrašiti nastavnike da na referendumu prihvate Vladine prijedloge, napominje Mihalinec. Upozorava da Jovanović miješa kruške i jabuke kada govori da bi umjesto smanjenja, plaće rasle s 1. rujna za 4, 8 ili 10 posto svim zaposlenicima osnovnih škola, a s 1. siječnja 2013. još za 2,3 posto cijelom sustavu obrazovanja i znanosti.

- Rast plaća za 2,3 posto, kao i povećanje plaća u osnovnim školama nemaju nikakve veze s pregovorima za temeljni kolektivni ugovor jer riječ je o sporazumima potpisanih ranijih godina i utvrđenim u granskim kolektivnim ugovorima koje ministar mora poštivati, a nije to njegova dobra volja, ističe Mihalinec. Najavio je da će sindikat podići tužbu protiv ukidanja dodatka i smanjenja plaća koje smatraju nezakonitim, ali isto tako i kaznene prijave protiv odgovornih osoba u državi ukoliko svojim ponašanjem isprovociraju tužbe i time svjesno naštete državnom proračunu.

Kao što je prethodno odlučeno referendum će se u školama provoditi tijekom tri dana, 11., 12. i 13. rujna i ako članovi većinom glasova pristanu na Vladin prijedlog izmjena TKU-a, sindikati će ih potpisati, a u suprotnom slijede sindikalne akcije.

Ministar napao i nastavnike da ih je previše

Na dan početka školske godine nastavnici su u intervjuu s ministrom mogli pročitati i da imaju prenapuhane prekovremene sate, da prijavljuju lažna prebivališta kako bi dobili više novca za prijevoz te da ih je previše jer je broj nastavnika u proteklih deset godina narastao, što je nelogično jer je učenika manje. Je li to početak najave otpuštanja u obrazovanju u sindikatu smatraju prerano prognozirati, ali sigurno je da je intencija ministarstva nametnuti nastavnicima da rade što više za što manje novca. Pokazuje to i uvođenje novog predmeta zdravstvenog odgoja za koji nastavnici neće biti dodatno plaćeni, ali još je veći apsurd, napominju sindikalni čelnici, što učitelji i profesori još uvijek nemaju pojma što bi to trebali predavati učenicima jer će tek naknadno biti obaviješteni i educirani! (Piše Maša JERIN)


Podijeli: Facebook Twiter