Sindikati i Vlada dogovorili pregovore

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Premijerka Jadranka Kosor i celnici pet sindikalnih središnjica dogovorili su se danas da ce se još jednom pokušati dogovoriti oko izmjena Zakona o radu radi kojih sindikati prikupljaju potpise kako bi Vladin prijedlog srušili na referendumu.

Vlada i sindikalci imaju tjedan dana za dogovor kako bi usuglasili izmjene ZOR-a, ali sindikalne središnjice ne odustaju od toga da vec sutra zapocnu prikupljanje potpisa kako bi se organizirao referendum ukoliko dogovor ne bude postignut.

Premijerka Kosor izvijestila je da ce vec danas pisati predsjedniku Sabora Luki Bebicu te da ce zamoliti da izmjene ZOR-a, koje je Vlada poslala u Sabor, ne stavlja na dnevni red. Rekla je i da ako za tjedan dana približe stajališta, nece biti referenduma o ZOR-u.

Na pitanje nije li novi dogovor o tome da ponovno pocinju pregovori nacin na koji ce Vlada oslabiti sindikate u prikupljanju potpisu i na taj nacin demotivirati gradane da daju 445 tisuca potpisa za referendum, koordinator sindikalnih središnjica Ozren Matijaševic rekao je da se to nece dogoditi jer vec ujutro krece skupljanje potpisa te da bi podrška gradana samo mogla ojacati sindikalnu poziciju u pregovorima.

Premijerka tvrdi da sindikate nije ni pokušavala odgovoriti da skupe potpise za održavanje referenduma, a potvrdili su to i oni.

Na upit boji li se možda da bi prikupljanje potpisa za referendum o ZOR-u moglo prerasti u izražavanje nezadovoljstva gradana ekonomskom situacijom u zemlji pa i nekim drugim postupcima Vlade, Kosor je odgovorila da se Vlada ne boji, no rekla je i da naravno postoji mogucnost da se oko ovog referenduma ljudi okupe i zbog drugih razloga.

- Pravo je sindikata da prikupljaju potpise za referendum i u niti jednom trenutku nismo im sugerirali da odustanu od toga. Za mene je bitno da je otvoren prostor za dogovor i za postizanje rješenja obzirom na materijalnu situaciju u zemlji. Znam da je Vlada jedina odgovorna i da se mora pobrinuti za isplatu mirovina, placa i drugih davanja, ali dobro bi bilo da i sindikati na dobrobit Hrvatske ponesu svoj dio odgovornosti, rekla je Kosor.

O tome što je minimum ispod kojeg Vlada ili sindikati nece ici u najnovijim razgovorima, nisu htjeli govori ni jedni ni drugi isticuci da pregovori tek pocinju.


Podijeli: Facebook Twiter