Sindikati i Vlada bez dogovora

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nakon dva sata pregovora Vlada i sindikati zaposlenih u javnim i državnim službama ostali su u cetvrtak na istim pozicijama oko isplate božicnica i dara za djecu za 240.000 radnika koji primaju placu iz državnog proracuna.

Vlada je ostala kod stava da stanje u državnoj blagajni ne omogucava isplatu božicnica i dara za djecu, a sindikati su po izlasku s pregovora porucili da se tih materijalnih prava nisu spremni odreci.

Iako je Vlada dala još 24 sata da odgovore na njezin prijedlog, predsjednica Samostalnog sindikata zaposlenih u zdravstvu, Spomenka Avberšek kazala je da je sindikalni odgovor vec poznat i da ce i sutra Vladi poslati odbijenicu.

Avberšek je otkrila i to da Vlada nece odustati od promjena Zakona o radu koje se ticu svih milijun i pol zaposlenih u zemlji, a po kojima ce ubuduce kolektivni ugovori što reguliraju vecinu prava zaposlenih nakon isteka vrijediti još samo 6 mjeseci, bez obzira jesu li dogovoreni i potpisani novi.

To prakticki znaci da svi poslodavci, a medu njima je i Vlada, nakon isteka kolektivnih ugovora moraju poštivati prava zaposlenih još 6 mjeseci, a da nakon toga u pregovorima sa sindikatima nikada ne moraju potpisati nove kolektivne ugovore ili svojim zaposlenima mogu nuditi tek minimum prava.

Avberšek je porucila da su sada na potezu sindikalni celnici jer se više ne radi samo o pravima državnih i javnih službi nego o pravima svih zaposlenih. Iako nije izrijekom rekla što ce sindikati uciniti, nije iskljucila mogucnost generalnog štrajka.

Medutim, cini se da sindikati trebaju i pomoc kako bi srušili Vladine namjere jer je Avberšek prozvala oporbu, pogotovo SDP, da se konacno ukljuce u slucaj i oglase o Vladinoj namjeri da sruši "radnicku bibliju" i kolektivne ugovore, koje su zaposleni u Hrvatskoj dobili prije 18 godina u vrijeme najveceg rata.

Na pitanje znaci li to da je sindikalna scena slaba pa da trebaju pomoc oporbe, odgovorila je kako ocekuje da se barem stranka koja nosi naziv socijaldemokratska oglasi u trenutku kada svim radnicima u zemlji prijeti gubitak vecine prava ili ce to u suprotnom znaciti da SDP samo ceka da HDZ za njih odradi posao prije nego što i sami zasjednu u Vladu.

No, cini se da i medu samim sindikatima stvari nisu idealne, jer je potpredsjednik Vlade Ivan Šuker nakon sastanka kazao kako postoji mogucnost dogovora s predstavnicima državnih službi. Rijec je o 65 tisuca državnih službenika i namještenika te vojske i policije, a o tome kakav bi se sporazum o božicnici i daru za djecu mogao postici s njima, Šuker nije htio detaljnije govoriti.

Najavio je da ce Vlada zaposlenima isplatiti regres jer bi drukcije bilo protivno zakonu, da nece odustati od neisplate božicnica i dara za djecu, kao ni od izmjena Zakona o radu, koje Šuker pravda cinjenicom da danas više ne mogu vrijediti ista pravila, niti zaposleni mogu imati ista prava kao u vremenima kada nije bilo gospodarske krize i kada je Hrvatska bilježila gospodarski rast.

Promjene Zakona o radu, odnosno ukidanje produženog djelovanja kolektivnog ugovora, omogucit ce Vladi, uvjeren je Šuker, da sa sindikatima svojih zaposlenih dogovori realna materijalna prava koja ce odgovarati sadašnjem gospodarskom trenutku.

Koja bi prava mogla ispasti iz kolektivnih ugovora, Šuker nije htio govoriti, ali je kazao da država na isplatu materijalnih prava mimo placa u državnoj upravi i javnom sektoru godišnje potroši više od šest milijardi kuna, od cega 1,4 milijarde otpada na troškove prijevoza.


Podijeli: Facebook Twiter