Sindikati dosad prikupili trecinu potpisa

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Sindikati istupaju iz pregovora s Vladom o izmjenama Zakona o radu (ZOR) zbog nekorektne izjave premijerke Jadranke Kosor, a dosad su prikupili trecinu potrebnih potpisa za raspisivanje referenduma protiv izmjena ZOR-a, istaknuli su sindikalni celnici na konferenciji za novinare u petak.

Izjava premijerke Kosor na sjednici Vlade u cetvrtak da bi se vec u petak mogao postici dogovor Vlade i sindikata o izmjenama ZOR-a je "marketinški trik" s ciljem da gradanima pošalje poruku da više ne trebaju sudjelovati u prikupljanju potpisa za referendum, ustvrdili su sindikalci.

Od srijede, kada je akcija pocela, prikupljeno je oko 150 tisuca potpisa, što je trecina od 449.506 potrebnih potpisa, pa su sindikati uvjereni da ce po prvi put od referenduma o hrvatskoj neovisnosti uspjeti osigurati dovoljnu potporu gradana za raspisivanje referenduma.

"Na prvom sastanku s predstavnicima Vlade, održanom u srijedu, dogovoreno je da tijekom pregovora ni jedna strana nece davati izjave, a premijerka je to prekršila", kazao je predsjednik Hrvatske udruge sindikata Ozren Matijaševic.

Dodao je i da je netocna tvrdnja Jadranke Kosor o prijedlozima koje su iznosili predstavnici sindikata jer "mi nismo iznosili nikakve prijedloge, nego stajališta o štetnosti Vladina prijedloga izmjena ZOR-a". Ocijenio je da se time željelo unijeti razdor medu sindikate.

"Ocito je u Vladi zavladala panika da ce prvi put biti prikupljeno dovoljno potpisa na zahtjev za referendumom pa se pokušalo demotivirati javnost", ocijenio je predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever.

Sindikati nastavljaju akciju do kraja, a veliki odaziv gradana smatraju potvrdom ispravnosti svojih stajališta. U prikupljanje potpisa na nekim mjestima ukljucili su se i aktivisti SDP-a i drugih stranaka, a medu potpisnicima su i pripadnici stranaka vladajuce koalicije, rekli su sindikalci.

Za ponedjeljak, 14. lipnja, najavili su održavanje svesindikalnog sabora u Studentskom centru u Zagrebu.


Podijeli: Facebook Twiter