Sindikati ce ici u generalni štrajk

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Izigravanje demokracije, tako su najkrace sindikalne centrale - organizatori peticije za raspisivanje referenduma protiv izmjena Zakona o radu - komentirale odluku Ustavnog suda. A zbog izigravanja demokracije sindikati bi vrlo skoro mogli organizirati demonstracije, ali i krenuti s pripremama za prvi generalni štrajk u Hrvatskoj.

Sindikati su se na to obvezali rezolucijom s lipanjskog drugog svesindikalnog sabora, a sada je vrijeme da dogovore kako ce i kada organizirati akcije. O svojim aktivnostima sindikalne centrale u cetvrtak ce izvijestiti javnosti.

Jedini koji je "izletio" netom nakon donošenja odluke Ustavnog suda bio je Ozren Matijaševic, predsjednik Hrvatske udruge sindikata (HUS), kazavši da ce zatražiti ukidanje Ustavnog suda zbog toga što je to tijelo donijelo odluku da se referendum o Zakonu o radu nece održati.

Lakrdijaška odluka
- Odluka Ustavnog suda je tocno ono što smo predvidjeli. Ona je rezultat toga kako su došli u fotelje zahvaljujuci glasackoj mašineriji. Zato cemo ici s inicijativom izmjena Ustava i Ustavnog zakona o ukidanju Ustavnog suda. Predlažemo da kao u anglosaksonskom sustavu ovlasti Ustavnog suda prijedu na Vrhovni sud, rekao je Matijaševic.

Dodao je da je odluka Ustavnog suda "protuustavna, protuzakonita, u suprotnosti s odredbama Ustava koje su jasne".- A one kažu da gradani imaju pravo na referendumsko odlucivanje ne samo o pitanjima koja se predlažu zakonom nego i o drugim pitanjima iz djelokruga Sabora.

Ovo je lakrdijaška odluka jednog lakrdijaškog tijela, rekao je Matijaševic te ponovio tvrdnju da ce sindikalne središnjice znati ubojito odgovoriti, ali je odbio govoriti o detaljima odgovora.

Ocekivano nezadovoljstvo
Sindikate posebno revoltira cinjenica da je Ustavni sud umjesto ocjene ustavnosti referendumskog pitanja ocijenio treba li organizirati referendum. Nikakva jamstva za to da se ZOR nece mijenjati u iducih godinu dana radništvo nema, a osim toga 813 tisuca potpisa gradana koji su tražili raspisivanje referenduma - valja poštovati.

Mladen Novosel, v.d. predsjednika Saveza samostalnih sindikata Hrvatske, kaže da su sindikati takvu odluku ocekivali jer se Vlada boji da bi referendum bio "izjašnjavanje gradana o ostanku Vlade".

On istice da odluke sa svesindikalnog sabora obvezuju. A to znaci da bi Hrvatska mogla osjetiti prosvjede i generalni štrajk.

Sindikati su vec poceli razgovarati o organizaciji demonstracija. Ocekuje se da bi u iducih desetak dana glavna tijela svih središnjica trebala donijeti odluke o takvoj akciji. A dok središnjice nemaju odluke svojih tijela, ne žele kalkulirati s datumima.


Podijeli: Facebook Twiter