Sindikat žustro reagirao na prodaju labinskog TPS-a

Cimos brine o radnicima, tvrde čelnici labinske tvrtke (Arhiva)
Cimos brine o radnicima, tvrde čelnici labinske tvrtke (Arhiva)

Sindikat Istre i Kvarnera (SIK) izrazio je negodovanje u dopisu vodstvu Labinprogresa - tvornice poljoprivrednih strojeva (TPS) jer u nedavnom natječaju za prodaju tog poduzeća nisu, kako tvrdi, uvaženi njegovi zahtjevi da uvjet bude i zadržavanje svih 60-ak radnika te njihovih stečenih prava na najmanje tri godine.

Prodaju je prošlog tjedna objavio slovenski Cimos putem svoje buzetske tvrtke P.P.C, a sve je posljedica konsolidacije srca poslovanja - autoindustrije, što su koparskoj grupaciji, pod čijim okriljem posluje TPS, kao preduvjet sanaciji i dokapitalizaciji uvjetovali vlasnici i banke. Kupac će, navedeno je, biti odabran prema kriterijima najviše cijene, roka i načina plaćanja te zadržavanja proizvodnje poljoprivredne mehanizacije. Rok za predaju obvezujućih ponuda je do konca mjeseca, a novi vlasnik bi trebao biti poznat u rujnu.

- Proizvodnja podrazumijeva i zaposlenost, ali taj je uvjet tek na trećem mjestu, dok se broj zaposlenika ni njihova prava iz kolektivnog ugovora uopće ne spominju. To je veoma uznemirilo radnike, poručuje voditeljica labinskog ureda SIK-a Marina Cvitić u dopisu koji je objavljen na oglasnoj ploči u tvornici.

Sindikalistica ističe da je takav odnos prema radnicima, koji su duže od deset godina radili pod kapom Cimosa, neprimjeren. Trenutni je broj zaposlenih, smatraju u SIK-u, optimalan, njihova kvalifikacijska struktura zadovoljavajuća, a kolektivni ugovor sadrži temeljna prava, ne bitno veća od zakonom propisanih.

Sindikat nekorektnim smatra i to što ga poslodavac nije upoznao s uvjetima prodaje prije objave oglasa, "što začuđuje s obzirom na to da je socijalni dijalog sve vrijeme bio primjeren".

Direktor TPS-a Tomica Črnac uzvraća, međutim, da je tvrtka pravodobno, u skladu s regulama, informirala sindikat te potom i radnike o situaciji u Cimosu i prodaji Labinprogresa. (I. RADIĆ)

ČITAJTE VIŠE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter