Sindikat zadovoljan pregovorima u Istraturistu

Vedran Greblo i Salvino Bibulić (T. KOCIJANČIĆ)
Vedran Greblo i Salvino Bibulić (T. KOCIJANČIĆ)

Povećanje osnovice plaća od 2,2 posto, što se počelo primjenjivati lanjskog 1. listopada, povećanje koeficijenata kroz usklađenje, a sukladno provedenoj valorizaciji radnih mjesta i prvi put dogovorena uskrsnica od 600 kuna, koja će se radnicima isplatiti za koji dan, glavni su rezultati pregovora u posljednjih godinu dana za sezonu 2013. između sindikata i umaške hotelijerske kuće Istraturist. Rekao je to na današnjoj konferenciji za novinare povjerenik Sindikata turizma i usluga Hrvatske u toj tvrtki Vedran Greblo.

Osnovica nakon povećanja iznosi 3.250 kuna, a zajedno s ostalim povećanjima koja su dogovorili, osnovica plaće porasla je za oko 4,5 posto.

Govoreći o usklađenju, kazao je da se to moralo učiniti jer su zaposlenici na istim radnim mjestima imali različite plaće. No, nakon tog usklađenja nikome nije smanjena plaća, nego su svi koeficijenti korigirani naviše.

- Konačno smo se izborili za dodatno povećanje u 2013. za profitne centre sukladno složenosti posla i kategoriji objekta pa će, na primjer, ako rade u hotelu Melia Coral, imati 15 posto dodatka na plaću, pa naniže - pet posto za naselje Stella Maris, tj. 1,5 posto povećanja ako su zaposleni u kampu Park Umag. Oni koji rade u nebrendiranim objektima neće dobiti više.

Drugačiji je i obračun putnih troškova - prije je bila cijena autobusne karte, što i dalje važi, i dvije kune po kilometru, a sada je to 12 posto od cijene eurosupera 98 po prijeđenom kilometru. Nadalje, neće se obračunavati od ploče mjesta nego od kućne adrese do posla. Ako ukupna primanja radnika (plaća plus putni troškovi) budu manja nego prije, dogovoreno je da ti radnici primaju mjesečni fiksni dodatak od 150 kuna, nanizao je Greblo.

Glavno u svemu tome, istaknuo je sindikalni povjerenik, jest da nikome nisu smanjeni koeficijenti ni plaća te da se vodila briga da neto primanja ostanu na razini prošlogodišnjih.

Regionalni povjerenik Sindikata turizma Salvino Bibulić, govoreći o cijeloj regiji, napomenuo je da su dogovorili povećanje osnovice plaće od tri posto počevši od 1. studenog prošle godine u pulskom Arenaturistu i povećanje od 3,3 posto od sljedećeg 1. svibnja u tvrtki Jadranka na Malom Lošinju. Još se pregovara u rovinjskoj Maistri te porečkoj Rivieri Adriji i Plavoj laguni, gdje se također očekuje povećanje osnovice.

U rovinjskoj Valalti već je dogovoreno da je osnovica 55 posto prosječne bruto plaće u Hrvatskoj pa se automatski povećava.

- S obzirom na situaciju u kojoj se zemlja nalazi i što se zaposlenima u državnoj upravi i institucijama plaće smanjuju, dobro je da do povećanja plaća dolazi u tvrtkama koje, u pravilu, posluju dobro. No, u ovom trenutku povećanja koja smo postigli djelomice će, nažalost, pojesti inflacija. Ipak, radi se o pomaku, komentirao je regionalni povjerenik. (T. KOCIJANČIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter