Sindikat zadovoljan ishodom o preuzimanju Cimosa

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Sindikat metalaca Hrvatske zadovoljan je ishodom pregovora između predstavnika talijanskog fonda Palladio Finanziaria i vodstva koparskog Cimosa te predstavnika sindikata, prema kojem je taj fond kao novi vlasnik ušao u slovensku grupaciju za proizvodnju automobilskih dijelova, izjavio je regionalni povjerenik Sindikata metalaca Hrvatske Đino Šverko.  

"Potrajalo je, ali je u konačnici postignut kompromis. Cimosu je potreban svježi kapital i nove investicije, a novi vlasnik najavio je da će kad uđe u Cimos uložiti 35 milijuna eura odmah, a dodatnih 50 milijuna eura u iduće tri godine" , kazao je Šverko Hini, osvrnuvši se na ishod završnih sindikalnih pregovora u Kopru u kojima on osobno nije sudjelovao ali je upoznat sa svim pojedinostima. 

Prema medijskim napisima, Palladio Finanziaria postao je vlasnik 92 posto koparske tvrtke. Talijani su nedavno, naime, bili odustali od pregovora za kupnju Cimosa, unatoč dogovoru Hrvatske i Slovenije o zatvaranju spora oko nepodmirenog duga Cimosa Riječkoj banci, koji je sadržavao i odredbu o zadržavanju radnih mjesta. 

Potvrdivši informaciju koja se pojavila u medijima kako bi se tijekom postupka restrukturiranja otpustilo između 900 i 1.000 radnika, koji su višak u cijeloj grupaciji, koja ukupno u svojim tvornicama u Hrvatskoj, Sloveniji, Srbiji te Bosni i Hercegovini zapošljava približno 4.000 radnika, Šverko vjeruje kako je među njima manji broj radnika u Hrvatskoj. 

"Od ukupnog broja zaposlenika, njih oko 1.000 je u hrvatskim tvornicama u Buzetu, Roču i Labinu. Vjerujem da se u manjem obujmu to odnosi na njih", ocijenio je Šverko. 

Dodao je kako se tijekom razgovora s novim vlasnikom najviše vodilo računa oko sindikalnog zahtjeva da se prilikom otpuštanja isplate veće otpremnine od zakonom predviđenih. 

"Postignut je kompromis na način da se radnicima koji će biti otpušteni unutar 18 mjeseci isplati 15 posto veća otpremnina od one predviđene zakonom, kao i da u slučaju pokretanja novih investicija imaju prednost pri zapošljavanju", poručio je Šverko, izrazivši zadovoljstvo dolaskom novog kupca jer, kako je rekao "da nije postignut  dogovor s budućim vlasnikom, pitanje je koja bi bila budućnost Cimosa". 

"Alternative doista nije bilo. Novi vlasnik je dobrodošao, jer teško bi se našao investitor koji bi uložio odmah 35 milijuna eura, a u iduće tri godine dodatnih 50 milijuna. Ovo je spas", ustvrdio je regionalni povjerenik Sindikata metalaca Hrvatske. Dodao je kako je predstavnike sindikata najviše zanimala socijalna komponenta jer, kako je rekao "tražimo poštivanje kolektivnih ugovora, a primarni je uvjet sačuvati radna mjesta u najvećoj mogućoj mjeri". (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter