Sindikat vozača: Novi otkazi zbog Agrokora

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Sindikat hrvatskog vozača (SHV) smatra da su 133 otkaza u Perutnini Ptuj - Pipo d.o.o. izravno vezana uz činjenicu da će koncern Agrokor 1. travnja ove godine preuzeti kompletnu distribuciju robe na području Republike Hrvatske, a u sindikatu su uvjereni i da je 139 otkaza u dioničkom društvu Dukat povezano s početkom te nove djelatnosti Agrokora.

U povodu otkaza u Perutnini danas je u središtu SHV-a u Zagrebu održana konferencija za novinare o 272 otkaza na kojoj je predsjednik toga sindikata Miljenko Gočin izjavio da će 1. travnja, kada Agrokor preuzme logistiku, biti jasno koju će još distribuciju Agrokor preuzeti.

Kako je rečeno, za sindikat je opasna situacija u kojoj se vozače u dioničkom društvu Dukat navodi na to da uđu u poduzetničke vode i upuštaju se u posao distribucije u trenutku kada se ni Dukat nije u stanju nositi s Agrokorom.

Ipak, za sindikat je dobra okolnost što su za spomenutu situaciju saznali prije nego što su se vozači upustili u tu poslovnu avanturu, u koju su ih, rečeno je, planirali uvući iz Dukata da bi riješili svoj problem s polovnim teretnim vozilima.

Istaknuto je da se poslodavcima u takvim potezima pridružila i politika vladajućih stimuliranjem samozapošljavanja u kojemu pak nisu uspjeli ni veliki, a kako bi to onda, rekao je povjerenik SHV-a u Dukatu Boris Vlajić, mogli uspjeti dosadašnji radnici Dukata s polovnim kamionima i mizernim otpremninama s kojima bi trebali ući u posao i konkurirati Agrokoru.

Sindikalni povjerenik u tvrtki Perutnina Ptuj - Pipo d.o.o. Čakovec Renato Krnic rekao je da je Perutnina još donedavno ulagala u vlastitu logistiku, gradila distributivne centre na području cijele Hrvatske, a jučer je objavila odluku o zatvaranju svih logističkih centara i cjelokupne logistike, što je, smatra, odlučeno zbog poslovnog pritiska Agrokora, a konačni rezultat je otkaz za 133 radnika.

Sindikat je ocijenio da je stav hrvatske Vlade indolentan jer smatra da je normalno da će uskoro u Hrvatskoj biti 400 tisuća nezaposlenih, a takav stav samo dodatno hrabri neodgovorne poslodavce da bez puno premišljanja dijele otkaze i radnike šalju na burzu.

Zato će, zaključeno je, Sindikat hrvatskoga vozača ustrajati u zaštiti svakoga svog člana i boriti se za svako radno mjesto. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter