Sindikat Vecernjeg najavljuje štrajk

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Skupština sindikata Vecernjeg lista jednoglasno je na sjednici u ponedjeljak odlucila da vecernjakovci stupe u štrajk. Odluka je donesena nakon što je prethodno provedena anketa o štrajku kojoj je pristupilo 75 zaposlenika od kojih se njih 85 posto izjasnilo da je spremno štrajkati.

U vecernjakovoj podružnici Sindikata novinara Hrvatske objašnjavaju da je razlog odbijanje Uprave da potpiše kolektivni ugovor te najavljeno drasticno smanjivanje stecenih kolektivnih prava zaposlenika poput minulog rada, naknade za topli obrok, regresa, božicnice, uskladivanja place s troškovima života, jubilarne nagrade, izvanredne pomoci i ostalih materijalnih prava radnika.

- U skladu sa Zakonom o radu prije stupanja u štrajk bit ce proveden postupak mirenja. To je još jedna prilika da Uprava i vlasnik progledaju i shvate da ne mogu graditi uspješnu tvrtku sa zaposlenicima kojima oduzimaju osnovna prava iz kolektivnog ugovora, kazao je glavni sindikalni povjerenik Anton Filic.

Ne vjeruju više u razna obecanja Uprave koja im je i prethodno davala garancije da nece biti otpuštanja ako se radnici odreknu odredenih prava, što se nije pokazalo tocnim.

- Teško je vjerovati da ce vlasnik u Vecernji list ubrizgati svježi novac, dosad ga je samo odnosio, pa ce nam ionako ostati samo dio onoga što sami zaradimo. Nakon što se namire pozamašni zahtjevi onih koji imaju enormne place i još k tome voze luksuzne službene automobile, troškovi sve brojnijih vanjskih suradnika i štošta drugo, ustvrdio je Filic.

U sindikatu upozoravaju da su izloženi pritiscima Uprave ciji su clanovi Boris Trupcevic i Jasna Zemljic vecernjakovcima poslali pismo koje ocjenjuju prijetecim i na rubu zakona.

- Prema Zakonu o radu, poslodavac ne smije sprjecavati, ogranicavati i ometati štrajk. Niti smije bilo koga staviti u nepovoljniji položaj niti ga prozivati zbog organiziranja ili sudjelovanja u zakonitom štrajku. No, recenica "neozbiljno je govoriti da štrajk ne bi ugrozio radna mjesta i razinu prava koju sada garantiramo" svakako nije na tom tragu. Zbog sumnje na ocito kršenje zakona razmislit cemo i o prijavi sudu, kazao je Filic. Inace, ovo je treci put da sindikat u Vecernjem listu najavljuje štrajk.

- Zakonski štrajk je legitimno pravo zaposlenika i sindikata, no u ovom ga slucaju smatram potpuno neopravdanim, porucuje u ime Uprave Boris Trupcevic, direktor za Hrvatsku Styrijinih izdanja. Sve što je tražila Uprava, istice, je da se povlastice i prava usklade s rezultatima poslovanja.

Porucuje da se nada dogovoru te istice da dvije trecine vecernjakovaca nije prihvatilo štrajk, odnosno da je njih 64 koji su se izjasnili za štrajk manje od jedne trecine svih zaposlenih i honorarnih suradnika koje je sindikat pozvao na anketu.


Podijeli: Facebook Twiter