Sindikat umirovljenika: Ne dirati radničke mirovine

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Sindikat umirovljenika Hrvatske (SUH) poručio je u današnjem priopćenju da se ne smiju dirati radničke mirovine, jer one su utemeljene na plaćenim doprinosima, a ne na nagradama i bonusima koji su se desetljećima bahato dijelili privilegiranima.

Tko misli da ima moralno i političko pravo, unatoč obećanjima resornog ministra i premijera, radničke mirovine učiniti predmetom stabilizacije proračuna, kad se zna da prosječna mirovina iznosi 2.223 kune, te da je čak 72 posto umirovljenika ušlo u zonu rizika od siromaštva, ističe SUH koji je protekle subote organizirao skup svojih  predstavnika iz cijele Hrvatske.

Na skupu su zaključili da ministar financija Slavko Linić "zastrašuje javnost proizvoljnim najavama", bez ikakvih računica, simulacija i obrazloženja, izjavljujući kako "5.500 kuna nije velika mirovina, ali i tu će se rezati".

Zašto Linić ne krene rezati i sve plaće državnih dužnosnika i preplaćenih direktora javnih poduzeća iznad 5.500 kuna, neka krene i na štedne depozite, te konfiscira sve pokretnine vrednije od tog iznosa, ironično poručuje SUH.

Zastrašivanje umirovljenika da će se početi rezati radničke mirovine nije dopustivo u zemlji koja drži sramno treće mjesto po siromaštvu starijih od 65 godina u EU sa čak 34 posto siromašnih.

To nije dopustivo u zemlji koja od svih država bivše SFRJ ima najnižu relativnu vrijednost mirovine, tj. udjel neto mirovine u prosječnoj neto plaći od često i ispod 40 posto (Slovenija 61 posto, Srbija 54 posto, Crna Gora 58 posto itd.).

Mirovine koje su vezane uz doprinose moraju se usklađivati i pratiti doprinose, a sve druge mirovine moraju dijeliti sudbinu državnog proračuna, naglašava SUH.

Među mirovinama prema posebnim propisima samo je dio povlaštenih, jer ih je dosta dijelom ili u cijelosti pokriveno uplaćenim doprinosima.

Prema čemu bi se mirovine za koje su plaćeni doprinosi, smatrale povlaštenima? One su radničke mirovine, ako su stečene radom te su za njih uplaćeni svi doprinosi, a sudbinu državnog proračuna trebaju dijeliti umirovljenici koji su doista stekli povlaštene mirovine ili oni čije cijele mirovine nisu pokrivene doprinosima, kaže se u priopćenju. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter