Sindikat: U štrajk ide 70 posto medicinskih sestara

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U velikom štrajku bolničkih liječnika i sestara, najavljenom za 12 dana, sudjelovat će između 60 i 70 posto medicinskih sestara i tehničara svih zdravstvenih ustanova koje se financiraju sredstvima HZZO-a, osim hitne medicine i primarne zdravstvene zaštite, rečeno je danas na konferenciji za novinare nakon sastanka Glavnog vijeća Hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sestara - medicinskih tehničara.

Štrajk počinje u srijedu, 18. rujna, u 7 sati i trajat će do ispunjenja zahtjeva, potvrdilo je danas Glavno vijeće sindikata odluku sindikalnog predsjedništva. Za vrijeme štrajka bit će smanjen broj usluga i radit će se kao nedjeljom.

Sindikati liječnika i sestara najavili su štrajk nakon što je propao postupak mirenja s Vladom 26. kolovoza. Traže potpisivanje novog kolektivnog ugovora, u kojem bi se uvažili njihovi zahtjevi da se svaki redovan rad duži od 40 sati tjedno plati 50 posto više, kao prekovremeni rad.

Članovi sestrinskog sindikata upozoravaju da je riječ o tisućama neplaćenih prekovremenih sati u sestrinstvu, da se njihova profesija godinama sustavno zanemaruje, ne vrednuju im se svi poslovi koje obavljaju, a u sustavu vlada kroničan nedostatak sestara i tehničara.

- Jedna sestra radi za pet sestara, istaknula je predsjednica Glavnog vijeća sindikata Ankica Prašnjak, koja je oštro kritizirala medijske napise u kojima se uspoređuju plaće policajaca i sestara.

- Ne želimo da nas se u medijima predstavlja kao nekoga tko traži kruha iznad pogače. Mi imamo po stotine prekovremenih sati, poručila je Prašnjak te istaknula da je ta usporedba s policijom ispod svake razine svih koji su odgovorni za pisanje medija.

- Tražimo samo ono što nam pripada, a cilj ovakvih napisa je podjela građana i huškanje jednih protiv drugih, dodala je.

Građane je pozvala da im daju potporu, jer tu je riječ o svakom budućem pacijentu koji, zbog sadašnje Vladine politike, sutra neće imati adekvatnu zdravstvenu zaštitu.

- Povećavaju se participacije, smanjuju se odjeli, to je ispod razine svake vlade koja bi morala štititi socijalne interese, upozorila je Prašnjak.

Oštre kritike uputila je i na račun ministra zdravlja Rajka Ostojića i njegovih izjava o smanjenju plaća u zdravstvu. "Nije istina što ministar tvrdi i paušalno iznosi računice. U Ministarstvu se nisu ni potrudili izračunati koliko su smanjene plaće", rekla je Prašnjak koja ističe da su sestrama plaće ovoga ljeta pale do 30 posto. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter