Sindikat strojovoda sumnja u diverziju

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Sanacija terena, popravci elektricnih vodova, uklanjanje fizickih prepreka s tracnica, prizori su na poprištu željeznicke nesrece koja se dogodila u ranim subotnjim satima. Šesnaest vagona teretne kompozicije, zbog iskakanja iz tracnica u blizini rijeckog trgvackog centra Tower, je izvan upotrebe, pa ce glavnina završiti kao staro željezo, no u dogovoru s Lukom Rijeka pokušat ce se spasiti dio tereta. S druge strane, policijski ocevid željeznicke nesrece traje, no sve je izglednije da ce ljudski faktor biti glavni krivac.

Prema neslužbenim izvorima, postoje indicije da je trima vagonima iskljucen dovod zraka za kocenje, ali s obzirom na to da nema papirnatog traga o tome u posljednjoj stanici Škrljevo, prije nego se teretna kompozicija "spustila" prema Rijeci, uglavnom se radi na utvrdivanju cinjenica, odnosno otklanjanju sumnji. No, predsjednik Sindikata strojovoda Hrvatske Nenad Mrgan nešto je oštriji u konstatiranju krivca za nesrecu, ocekuje izvješce nesrece i tvrdi da je rijec o "diverziji" koju ce nastojati dokazati. Siguran je da je ljudski faktor zakazao, da je netko radio površno u nadzornickoj službi.

Pregledac u Škrljevu tvrdi da je rekao strojovodi da ce iskljuciti iz kocionog sistema tri vagona, ali strojovoda tvrdi da nije, pa ce se doista tek detaljnim ocevidom vagona i kocionog sistema dobiti odgovor na pitanje zašto vlak nije uspio smanjiti brzinu ulaskom u željeznicku postaju Sušak-Pecine.

Vlak je u subotu u tri sata velikom brzinom projurio kroz stanicu Sušak-Pecine i tom je prilikom cijela kompozicija iskocila iz tracnica. Lokomotiva se odvojila i zaustavila gotovo kilometar dalje od postaje, a najmanje trinaest vagona s kontejnerima uništeno je nakon što je došlo do iskakanja iz tracnica. Osim elektricnih vodova, u potpunosti su uništeni željeznicki pragovi, kolosjeci, oštecen je velik broj parkiranih automobila uz željeznicki nasip, pa iako se materijalna šteta još zbraja, sa sigurnošcu se može reci da ona nece biti mala.

Sreca u nesreci je da nije bilo više ozlijedenih - strojovoda i dvoje mladih koji su sjedili u blizini Towera prošli su, na srecu, s lakšim ozljedama.


Podijeli: Facebook Twiter