Sindikat protiv smanjenja placa u turizmu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Naš je zahtjev da turisticka poduzeca u portfelju Hrvatskog fonda za privatizaciju (HFP) budu izuzeta od režima smanjivanja placa u javnim i državnim poduzecima, poruka je koju su iz Sindikata turizma i usluga Hrvatske (STUH) u otvorenom pismu porucili predsjednici Vlade Jadranki Kosor, a vezano za njeno traženje da se masa bruto placa u državnim tvrtkama, a time i turistickim, smanji za 10 posto.

Ovu odluku Vlade sindikalisti osporavaju jer, isticu, izmedu javnih poduzeca, monopolistickih poduzeca i javnih institucija s jedne strane i turistickih poduzeca koja po svim elementima posluju na cistom tržištu, a samo su stjecajem okolnosti u portfelju HFP-a, postoji velika razlika.

- Ova društva vec sada posluju u srazu privatne konkurencije. To što nisu kvalitetno privatizirana, nije njihov problem. Turisticka poduzeca, osim toga, nemaju zakonsku mogucnost niti monopol naplacivati svoje usluge, kao što je to slucaj HEP-a, HRT-a, HAC-a, vec je njihov promet iskljucivo rezultat poslovanja na tržištu. Ona se, u odnosu na imenovana poduzeca, razlikuju po još jednoj, ne baš nebitnoj cinjenici. Naime, ukupna masa placa, ali i visine svih placa zaposlenih u turistickom sektoru, daleko su ispod placa u državnim i javnim poduzecima. Smanjiti masu placa i rast placa u poduzecima koja su znacajno iznad prosjeka placa u Hrvatskoj i uciniti to isto u turistickom sektoru, nije ista stvar.

Ova odluka bi onemogucila ne samo egzistenciju velikog broja zaposlenih u sektoru turizma, koji ne da su potlaceni nego su sustavno potplaceni u odnosu na hrvatski prosjek, a posebno prema drugim javnim i državnim poduzecima kao što su Ina, JANAF, Croatia Osiguranje. Neselektivno nametanje ove mjere hotelijerskim i nautickim poduzecima znaci ujedno i  pritisak na odlazak najboljih kadrova i tako posredni pritisak na uništavanje tih poduzeca. Vjerujemo da to nije u interesu niti Republike Hrvatske niti Hrvatskog fonda za privatizaciju, stoji u pismu koje potpisuje predsjednik STUH-a Eduard Andric.

U ovom sindikatu isticu da su se pritisci na direktore turistickih tvrtki u državnom vlasništvu nastavili direktno kroz medijske istupe premijerke, dopisima iz HFP-a i putem predsjednika Nadzornih odbora ovih društava. Sindikalisti stoga od premijerke traže da se omoguci izuzimanje turistickih poduzeca u državnom vlasništvu od ove odredbe, a u slucaju jednostranih odluka poslodavaca za pocetak godine najavljuju štrajkove. Ova se odluka, uz ostale, odnosi i na najvece zdrave kvarnerske hotelijere - LRH te rapski Imperial.


Podijeli: Facebook Twiter