Sindikat prijavio ministra Jovanovića

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama danas je državnom odvjetništvu podnio kaznenu prijavu protiv ministra znanosti, obrazovanja i sporta Željka Jovanovića zbog poticanja ravnatelja osnovnih i srednjih škola te učeničkih domova na kazneno djelo neisplate plaća.

Sindikat se u prijavi poziva na ministrov dopis od 2. prosinca u kojem stoji da će novac za naknadu troškova prijevoza za prosinac te razlike u plaćama za zamjene i uvećanje osnovne plaće za studeni Ministarstvo odobriti u siječnju iduće godine.

ve to je odlučeno unatoč činjenici da je na snazi Granski Kolektivni ugovor za zaposlenike u srednjoškolskim ustanovama kojim je uređeno da se "plaća isplaćuje jednom mjesečno za prethodni mjesec, s time da razmak između dviju isplata ne smije biti dulji od 30 dana", kao i da se uvećanje plaće za prekovremeni rad isplaćuje mjesečno uz isplatu plaće za sljedeći mjesec.

Za manjak proračunskog novca za učitelje i nastavnike sindikalci smatraju odgovornim ministra Jovanovića jer nije na vrijeme predvidio potrebnu količinu novca za podmirenje svih obveza, a propustio je to ispraviti i u upravo prihvaćenom rebalansu proračuna. Ministra Jovanovića su zbog toga pozvali da podnese ostavku ili smijeni sve u svojem ministarstvu koji se bave financijama.

Jedno od najuspješnijih ministarstava

Ministar Jovanović ocijenio je danas na konferenciji za tisak da je njegovo Ministarstvo na polovici mandata ispunilo sve ciljeve ta da je to jedan od najuspješnih resora aktualne hrvatske Vlade.

Izrazio je nezadovoljstvo "površnim kritikama" koje se čuju o radu Ministarstva, te nadu da će beskompromisne reforme u koje će još jače krenuti u drugom dijelu mandata osigurati da Ministarstvo bude faktor razvoja društva, otvaranja novih radnih mjesta i boljeg života.

Jovanović je podijelio novinarima popis s više od trideset ostvarenih projekta koji su, kazao je, učinili obrazovanje u Hrvatskoj dostupno svima pod jednakim uvjetima, za što je osigurano 250 milijuna kuna godišnje za sufinanciranje prijevoza učenika srednjih škola, te daljnjih 250 milijuna kuna godišnje za subvencioniranje besplatnog studija.

Ministar Jovanović nije htio komentirati odnose sa sindikatima, kazavši da je pred Ministarstvom i sindikatima postupak mirenja. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter