Sindikat novinara ustrajan u zahtjevima

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Promjena nakladnika i navodenje imena Dražena Dobrile za v.d. glavnog urednika, bez ijednog urednika u impresumu današnjih dnevnih novina Glas Istre, neposredni je povod održanoj konferenciji za novinare podružnice sindikata i ogranka HND-a tog dnevnika na koju je bio pozvan i odazvao joj se i Dražen Dobrila.

Konferencija je održana i zbog aktualne situacije u kojoj su se ovih dana našli zaposlenici Glasa Istre zbog financijskih problema nakladnika Glas Istre d.o.o.

Naime, novinari i ostali djelatnici koji pripadaju redakciji odbili su potpisati ugovore o radu s novim nakladnikom Glas Istre novine d.o.o., jer im nije zagarantirano prenošenje kolektivnog ugovora i stecenih prava iz Glasa Istre d.o.o., a što je prema Zakonu o radu novi poslodavac dužan uciniti.

Sindikat novinara ustrajat ce u svojim zahtjevima do daljnjega, ne iskljucujuci ni štrajk kao posljednje sredstvo. Novinari nisu odbili dolaziti na posao i stvarati proizvod, bez obzira na situaciju u kojoj su se našli jer smatraju da trebaju ostati profesionalci i izboriti se za svoja prava i dostojanstvo, ne zakidajuci citatelje.

Danijela Bašic-Palkovic, predsjednica HND-ovog ogranka Glasa Istre, rekla je da podršku novinarima i zaposlenicima daje i Hrvatsko novinarsko društvo na celu s predsjednikom Zdenkom Dukom, a Bojan Žižovic, sindikalni povjerenik Glasa Istre, izvijestio je da zaposlenike podržava Sindikat novinara Hrvatske s predsjednicom Gabrijelom Galic.

O formalnopravnoj situaciji u kojoj su se našli zaposlenici Loredana Štok, opunomocena odvjetnica sindikata novinara Glasa Istre, zatražila je informacije od Uprave, obavijestila Hrvatsku gospodarsku komoru i inspekciju rada.

Dražen Dobrila, v.d. glavnog urednika novog nakladnika, u svom je obracanju rekao da se solidarizirao s novinarima i da ugovor o radu s novim nakladnikom nece potpisati dok ga ne potpišu i ostali novinari. On je naveden kao vršitelj dužnosti, kako je rekao, volonterski.


Podijeli: Facebook Twiter