Sindikat novinara nece potpisati ugovore

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Sindikat novinara Hrvatske Podružnice Glasa Istre odlucio je da nece potpisati nove ugovore o radu koje im je u ime Uprave Glasa Istre prije tri dana najavio Albert Faggian. Ugovore bi, kako je rekao Faggian, radnici trebali potpisati u ponedjeljak.

Naime, Faggian, koji je nastupio u ime Puljanke d.d., jednog od udjelnicara Glasa Istre d.o.o., kazao je da se u drugoj tvrtki Glas Istre novine d.o.o. - u koju namjerava preseliti radnike, opremu i djelatnost - nece primjenjivati Kolektivni ugovor Glasa Istre, a radnicima ce se ponuditi novi ugovori o radu.

Sindikat u dopisu upucenom Upravi traži da se sacuvaju stecena prava važeceg kolektivnog ugovora, odnosno da se poštuje Zakon o radu, koji u clanku 133. jasno propisuje da se pri prelasku u novu tvrtku identicne djelatnosti sva prava radnika moraju prenijeti u nepromijenjenom obliku.

"Zahtijevamo od Uprave da se pridržava odredbi Zakona o radu jer cemo u protivnom biti prinudeni ostvariti svoja prava sudskim putem, ali i svim ostalim demokratskim sredstvima", dio je sindikalnog dopisa upucenog Upravi.

Sastanku je prisustvovala predsjednica Sindikata novinara Hrvatske Gabrijela Galic, koja je novinare upozorila da nipošto ne potpisuju ponudene ugovore, cime bi izgubili sva dosad stecena radnicka prava.

Zakljuceno je da radnici nece potpisivati ugovore bez prethodne konzultacije s odvjetnicom Sindikata Loredanom Štok.


Podijeli: Facebook Twiter