Sindikat: Ne štrajkamo, lokomotive su neispravne

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Predsjednik Sindikata strojovođa Hrvatske Nenad Mrgan odbacio je danas optužbu Uprave HŽ-a da taj sindikat na području sjeverozapadne Hrvatske provodi nezakonitu sindikalnu akciju te ustvrdio da strojovođe ne štrajkaju, već čekaju da se osposobe neispravne lokomotive.

- Strojovođe ne štrajkaju već čekaju da se lokomotive osposobe, zbog čega ne voze pojedine linije, a poremećaj u prometu najviše se osjeća na području sjeverozapadne Hrvatske, gdje je najmanji broj tehnički ispravnih lokomotiva, izjavio je Mrgan za Hinu.

Dodaje da pojedine linije ne voze i u ostalim dijelovima Hrvatske, ali ne radi se o štrajku, već strojovođe samo savjesno obavljaju svoj posao. Predsjednik sindikata tvrdi da se strojovođe boje za svoja radna mjesta, pa moraju biti oprezni budući da teren obilaze brojni kontrolori tražeći i najmanji razlog za davanje otkaza.

U Hrvatskoj je možda tek oko 20 posto tehnički ispravnih lokomotiva. Nema rezervnih dijelova, ustvrdio je, već se sa starih lokomotiva skidaju dijelovi i pokušavaju popraviti lokomotive koje se koriste.

- Nismo protiv restrukturiranja poslovanja HŽ-a, ali smo protiv maltretiranja zaposlenika i stalnih prijetnji otkazima, poručuje Mrgan te ističe da se danas ne radi o štrajku, ali da će ga sigurno uskoro biti.

Glasnogovornica HŽ-a Putničkog prijevoza Mihaela Tomurad Sušac s druge je strane demantirala tvrdnje o neispravnosti lokomotiva i vagona ističući da su svi vlakovi koji prometuju tehnički ispravni. Ujedno je napomenula da se današnji slučaj, odnosno isključivanje većeg broja lokomotiva iz promete tijekom noći, ispituje da bi se utvrdilo činjenično stanje, odnosno neispravnost kod lokomotiva ili eventualni propusti.

Uprava HŽ-a oglasila je se jutros priopćenjem u kojem tvrdi da Sindikat strojovođa u Varaždinskoj, Krapinsko-zagorskoj i Međimurskoj županiji provodi nenajavljenu i nezakonitu sindikalnu akciju, zbog koje nije vozila većina vlakova te je to usporedila sa sabotažom. Zbog izostanka 20 linija u te tri županije Uprava HŽ-a nastojala je naći zamjenske autobuse radi održavanja prometa, sugerirajući putnicima korištenje drugih prijevoznih sredstava.

U priopćenju su podsjetili da je HŽ u procesu restrukturiranja u sklopu kojeg će se obnoviti vozni park i provesti proces informatizacije radi pružanja što kvalitetnije usluge putnicima. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter