Sindikat izgubio tužbu protiv Radnickog vijeca OB Pula

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Izbori za clanove Radnickog vijeca pulske opce bolnice koji su održani 14. travnja ipak su bili regularni. Presudio je tako Županijski sud u Puli nakon što je razmotrio tužbeni zahtjev Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi protiv Radnickog vijeca. Županijski sud presudio je da se tužba u cijelosti odbacuje.

Kao što smo tada pisali, glasalo je 489 od ukupno 1.343 radnika upisana u popis biraca, što je više od potrebne trecine, a najveci broj glasova, 195, dobila je lista radnika na celu s Vesnom Biletic. Druga najuspješnija lista s dobivenih 139 glasova bila je ona Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi (SSZiSS) na celu s Vesnom Zenzerovic, dok je na trecem mjestu sa 119 osvojenih glasova bila lista Sindikata Istre i Kvarnera, koju je vodila Jadranka Linardon.

Svega 31 glas dobila je lista Lijecnickog sindikata na celu s Edoardom Giudicijem. Imenovano je i novo radnicko vijece, gdje je za predsjednicu imenovana Biletic, kojoj je prestao mandat u Upravnom vijecu bolnice, a koju je na tom mjestu od 1. svibnja zamijenila Linardon.

Biletic: Vršen je pritisak na clanove odbora


No, odmah nakon provedenih izbora, SSZiSS tužio je Radnicko vijece zbog, kako su tvrdili, niz grešaka koje su, prema njihovom mišljenju, znacajno utjecale na ishod, ali i pravovaljanost izbora. Pritom su spomenuli glasanje putem pošte jer su 63 glasacka listica pristigla na takav nacin, prema mišljenju SSZiSS-a, prevagnula u konacnom rezultatu. Tvrdili su i da su ti listici bili uglavnom od onih radnika koji su glasali za Biletic, medu njima i listic glavne sestre bolnice, koja je taj dan bila na poslu, a neki u SSZSS-u smatraju da potonja, kao clanica menadžmenta bolnice, nije smjela uopce glasati.

Takoder, u SSZSS-u su tvrdili da su kuverte u kojima su stigli listici netragom nestale te da je upravo nakon tih pristiglih listica ostvarena potrebna trecina zaposlenika da bi se izbori za Radnicko vijece smatrali valjanima. U protivnom Radnicko vijece ne bi se formiralo, a prema zakonu, njegovu ulogu preuzeli bi sindikati, što bi za Biletic, kao nositeljicu liste radnika, znacilo da više ne bi imala nikakvu ulogu jer nije sindikalna predstavnica.

Nakon presude Županijskog suda obratila nam se predsjednica Radnickog vijeca Vesna Biletic, koja je u svom priopcenju, izmedu ostalog, navela da je izvršen pritisak na neke od clanova izbornog i birackog odbora da bi se stekao dojam da se radilo nepošteno.- Dokumentacija vezana za provodenje izbora uredno je predana Radnickom vijecu na konstituirajucoj sjednici na kojoj clanovi s liste SSZSS-a nisu prisustvovali. Da jesu, vidjeli bi da 'slavne' 63 kuverte nisu završile u smecu, vec se nalaze u arhivi pa su i predocene sudu. Vidjeli bi da su svi zahtjevi za glasanje poštom uredno protokolirani, kao što su to uostalom provjerili i dan nakon izbora, iako su to kasnije zanijekali. Cinjenica da je glavna sestra glasala poštom svakako nije mogla imati presudan utjecaj na rezultat izbora, što je tendenciozno navela predsjednica SSZSS-a Spomenka Avberšek.

Njeno je pravo bilo da glasa jer nije bila na popisu osoba bez prava glasa, a buduci da je ocekivala da ce biti odsutna na dan izbora, odlucila je svoje pravo ostvariti poštom. Legalistica kao Avberšek to valjda shvaca. Cini se da je Avberšek trebala manje vjerovati, a više provjeriti što se dogodilo. Izjavila je, citiramo: "Necemo se lagati, necemo se varati, jesam za demokraciju, ali ne i za manipulaciju. To je pravilo igre, pa cak i ako je moj sindikat u pitanju.Trebala bi znati da je upravo ova podružnica SSZSS-a protivno statutu izabrala novi sastav povjereništva jer se nakon nekoliko uzaludnih pokušaja nije skupilo dovoljno clanova da se donesu pravovaljane odluke. Nije li to manipulacija, stoji u priopcenju Biletic, koja je dodala da bi "legalistica Avberšek trebala znati da su se svi jako potrudili da ovi izbori uspiju pa tako i dopustili da se na listi kandidata SSZSS-a naknadno dodaju nedostajuci potpisi".

- Dopustili smo jer nam je svima u interesu da se Radnicko vijece konstituira i da u njemu budu zastupljene sve strukture i predstavnici svih sindikata jer cemo na taj nacin najbolje moci štititi interese svih zaposlenih. Zna valjda da je za vrijeme sudskog procesa nedopustivo utjecati na potencijalne svjedoke i prijetiti im da ce završiti na sudu ukoliko ne potpišu izjavu da nisu glasali poštom iako o tome postoji dokumentacija, istice Biletic i dodaje da su zbog toga podigli kaznenu prijavu protiv sindikalnog povjerenika SSZSS-a u bolnici Waltera Križana te zakljucuje da se zbog svega namece dojam da se radi o osobnom obracunu usmjerenom prema njoj kao bivšoj sindikalnoj povjerenici upravo tog sindikata.

Avberšek: Vesna Biletic se pamfletom obracunava sa mnom


Na upit kako komentira ove navode, Avberšek kaže da su na Županijskom sudu u Puli izgubili spor, ali nastavljaju pravnu bitku na Vrhovnom sudu.

- Poštujem odluku suda, složila se ja s njom ili ne, ali necemo se s tim pomiriti, idemo na višu instancu. I opet cemo poštivati pravila igre. Medutim, zapanjena sam cinjenicom da se Vesna Biletic pamfletom koji je izvjesila po pulskoj bolnici obracunava sa mnom. Ne mislim joj odgovarati. Kada dobijem signal iz podružnice i kada je to argumentirano, ucinit cu sve da vidim tko je u pravu, a tko nije. U ovom slucaju apsolutno se ne radi o osobnom obracunu protiv nje. U svom radu kao sindikalistica nikada ne bih utjecala na clanove niti ih nagovarala da to moraju napraviti pa odbijam zlonamjerne insinuacije da se vršio pritisak na ljude.

Jesam legalistica i to svi znaju, a zaposlenici pulske opce bolnice neka ocijene i procijene pamflet Vesne Biletic koji nije upucen radnicima, vec predsjednici sindikata. Necu odgovarati pamfletima, to je ispod svakog nivoa, i mog kao sindikalistice i mog osobnog, meni je takav nacin obracuna stran. Kada Vrhovni sud bude odlucio o svemu, mi cemo opet postupiti po odluci suda, rekla je Avberšek.


Podijeli: Facebook Twiter