Sindikat: Glasu Istre prijeti gašenje

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Glasu Istre prijeti gašenje mjesec dana prije nego što se navrši 67 godina od izlaska njegova prvog broja u narodnooslobodilackom pokretu, navodi u priopcenju Sindikat novinara Hrvatske, podružnica Glasa Istre, i Hrvatsko novinarsko društvo, ogranak Glasa Istre.

"Vec mjesecima do novinara u redakciji jedinog istarskog dnevnog lista dopiru vijesti da Novi list prijeti zaustavljanjem tiskanja Glasa Istre zbog nepodmirenog duga. Direktor Albert Faggian je o tome izvijestio cijelu redakciju na sastanku održanom 22. travnja, kada je iznio da je Novi list vec u tri navrata htio zaustaviti tiskanje.

Sada iz nekoliko izvora do novinara svakodnevno dopiru informacije po kojima bi se te crne slutnje mogle vec ovog tjedna obistiniti. Nakon što su propali pregovori izmedu uprava Novog lista i Glasa Istre o podmirenju višemilijunskog duga za usluge tiskanja novine, proteklih je dana glavni urednik rijeckog lista najavio kolegi iz pulskog dnevnika prestanak tiskanja novine u rijeckoj tiskari i obustavu suradnje izmedu dva lista. Koliko je Glas Istre ovisan o Novom listu govori podatak da vecinu tekstova na nacionalnoj i medunarodnoj razini dobiva od rijeckog lista.

Što je do toga dovelo? Bivši direktor i jedan od dvojice vecinskih vlasnika Glasa Istre Željko Žmak u proteklim se godinama sa svojim suradnicima više zabavljao ulaganjima u nekretnine - putem kredita bez pokrica - nego razvojem novinsko-izdavackih poslova koji su bili glavna djelatnost tvrtke Glas Istre d.o.o. Jednako je važan moment jacanja utjecaja lokalne vladajuce stranke IDS-a na uredivacku politiku lista. Ta je režimska kontrola nad listom izašla na vidjelo kada su javna istarska poduzeca Glasu Istre prije bankrota tajno pozajmila 10 milijuna kuna, što se nije moglo dogoditi bez naloga predsjednika IDS-a i istarskog župana Ivana Jakovcica. Buduci da su poslovi s nekretninama donijeli ogromne gubitke, a tvrtka je iza sebe ostavila dug veci od 110 milijuna kuna, direktor Žmak prodao je pulskoj trgovackoj kuci Puljanka dvije tvrtke-kceri: Glas Istre novine d.o.o. i Glas Istre trgovina d.o.o. za dvije kune. Novi direktor tih tvrtki i predstavnik novog vlasnika Albert Faggian prenio je na te tvrtke djelatnosti s propalog Glasa Istre, kao i sve ono što ide uz to: kioske, marketing i novine. No, cetiri mjeseca nakon toga nije pokrenut stecaj iako za to ima zakonske osnove. Ni ranije, kada se Glas Istre našao u slicnoj situaciji, institucije nisu postupile po zakonu.

Efekti spajanja vec su vidljivi u ovogodišnjem financijskom izvješcu Puljanke, kojoj je prihod u prvom tromjesecju porastao za 50 posto upravo zbog ukljucenja dviju novih tvrtki u grupu. No, novi se vlasnik vodi uobicajenom hrvatskom praksom da se dugovi ne trebaju placati pa dovodi u pitanje opstanak tvrtke Glas Istre novine, njezinih 150 radnika i njihovog zajednickog proizvoda - najprodavanijeg istarskog dnevnog lista, koji je ne tako davno brojio 20 i više tisuca prodanih primjeraka, a sada opstaje s 13 tisuca.

Tvrtka Glas Istre novine i njezin vlasnik Puljanka ne samo da ne placaju tiskanje novina, vec su prije tri mjeseca za 40 posto smanjile place radnicima novina. Nakon jednostranog raskida kolektivnog ugovora Uprava Glasa Istre nudi sindikatu da potpiše novi kolektivni ugovor, kojim bi se drasticno smanjila stecena prava. Sindikat ne pristaje na takav ucjenjivacki odnos, jer ne želi da se na radnike prenese placanje dugova nastalih zbog pohlepnih i propalih ulaganja u nekretnine.

Moguce je da Puljanka ipak odluci, u posljednji trenutak, uplatiti nekakav iznos Novom listu i odgoditi za još koji dan, tjedan, mjesec agoniju Glasa Istre. Ipak, u postojecim okolnostima, u kojim se o bankrotu Glasa Istre dosad nije oglasila nijedna nadležna institucija, teško je vjerovati cemo docekati izlazak posebnog izdanja u povodu 70. obljetnice Glasa Istre. Ako to doživimo, pitanje je kakav ce to Glas Istre biti, s koliko zaposlenih, kojom tiražom i pod cijom politickom šapom", zakljucuje se u priopcenju.


Podijeli: Facebook Twiter