Sindikat Glasa Istre najavio moguci štrajk

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"Sindikat novinara Hrvatske – podružnica Glas Istre pokrece postupak mirenja i ako se s Upravom ne uspijemo tijekom mirenja dogovoriti u zakonskom roku, radnici Glasa Istre krenut ce u štrajk", rekla je  Maša Jerin, glavna povjerenica tog sindikata, na konferenciji za novinare održanoj u nedjelju u prostorijama Glasa Istre.

Gotovo pola godine traju pregovori o kolektivnom ugovoru, a poslodavac nije ni u jednom trenutku pokazao da ima namjeru zaista pregovarati, nastavila je Jerin, isticuci da poslodavac tvrdokorno ustraje na svim svojim zahtjevima, opstruira pregovore, ne odgovara na dopise sindikata, te svojim ponašanjem jasno daje do znanja da ga uopce ne zanimaju prava radnika.

Sindikat napominje da je novi vlasnik Glasa Istre, trgovacki lanac Puljanka, odnosno jedan od vlasnika i clanova Uprave, Albert Faggian, vec kod preuzimanja tvrtke pokazao nepoštivanje zakona smanjivši place do 40 posto, jednostranom odlukom ukinuvši kolektivni ugovor te nepoštivanjem novih ugovora. Stoga je stotinu radnika podiglo sudsku tužbu, a nepravomocna presuda suda utvrdila je nezakonitost postupanja poslodavca, koje se unatoc tome nastavlja i dalje, naglasila je glavna povjerenica sindikata.

- Na zadnjem sastanku u sklopu kolektivnih pregovora, održanom u cetvrtak, Faggian je najavio otkazima smanjiti masu placa s 1,2 milijuna kuna bruto na oko 900 tisuca kuna, te bi time otkaz dobilo 40 radnika što je trecina njihovog ukupnog, dok ce ostali dobiti place ispod svakog dostojanstva, kaže Jerin, istaknuvši da sindikat ne pristaje na takve uvjete iako Faggian o tome ne želi pregovarati jer, kako kaže, novca u tvrtki nema.

Predstavnici sindikata isticu da se iz placa radnika uzima novac i podmiruju dugovi bivše tvrtke koje radnici nisu stvorili, te prozivaju bivšu upravu na celu sa Željkom Žmakom za propast Glasa Istre i poslove koji nemaju veze s novinarstvom i nakladništvom. Žmak i partneri mešetarili su nekretninama cime je natovaren dug Glasu Istre u iznosu vecem od sto milijuna kuna, te su bez pokrica dobili basnoslovne kredite u Hypo banci i Hrvatskoj poštanskoj banci, u kojima danas traju istrage zbog kriminalnog poslovanja.

Uz to je tajno, bez informiranja javnosti, nastavlja povjerenica sindikata, posudeno oko deset milijuna kuna iz lokalnih javnih poduzeca, bez prethodnog informiranja javnosti odnosno poreznih obveznika, a sve uz dozvolu župana Ivana Jakovcica, koji je jedan od ugovora i potpisao. Time se nastavila planska pogubna kontrola vladajuceg IDS-a nad Glasom Istre.

Sindikat drži sramotnim rješenje pazinskog opcinskog državnog odvjetnika Siniše Milevoja u kojem se kao jedini krivac optužuje pokojni ?ani Bažon, clan bivše uprave, onaj koji se ne može braniti; Žmaka se oslobodilo svake odgovornosti, iako je utvrdeno da je pocinjeno "više kaznenih djela prijevare u gospodarskom poslovanju", dok se financiranje Jakovcica uopce ne razmatra.

- Upravo taj dug i tko zna još cije, vracaju radnici koji su prebaceni u novu tvrtku Glas Istre novine. No, ovdje nije rijec o bilo kakvoj tvrtki, vec o novinama koje bi morale biti glas naroda, a ne glasilo vlasti, režima, tajkuna i kriminalaca. Uprava nije samo financijski upropastila tvrtku baveci se poslovima koji nemaju veze s novinarstvom, vec su upravo tim povezivanjem s istarskom vladajucom strankom IDS-om i stvaranjem sumnjivih dugova narušili profesionalni kredibilitet ovih novina pred njenim citateljima, rekla je Jerin, naglašavajuci sve otvorenije i ucestalije cenzuriranje novinara kada je u pitanju ikakva kritika IDS-a i tvrtki koje su povezane s Puljankom.

Stoga sindikat javno postavlja pitanje gdje su otišli silni milijuni kuna zbog kojih je Glas Istre d.o.o. prestao s poslovanjem, a radnicima u novoj tvrtki Glas Istre novine d.o.o. prijete otkazi. Na to pitanje do sada nije željela govoriti ni stara ni nova uprava, kaže Jerin, ali niti nadležne državne službe ni takozvana oporba u Istri, a ni istarski intelektualci, od kojih nitko nije komentirao propast najvažnijeg javnog medija u Istri što, prema sindikatu, ukazuje na kolicinu straha i koliko su svi gradani taoci korumpiranog režima.

- Sindikat ne upozorava samo na kršenje prava radnika u Glasu Istre, vec i na kršenje prava naših citatelja, kršenje prava javnosti na istinite, vjerodostojne, provjerene i uravnotežene informacije od novinara. Javnost ima pravo da Glas Istre bude slobodan i nezavisni medij, jer samo takav medij ima smisla, nastavila je sindikalna povjerenica.

- Tražimo da novac vrate oni koji su ga ukrali, a ne radnici, te da se utvrdi odgovornost onih koji su doveli u pitanje egzistenciju stotine obitelji radnika Glasa Istre, ali i ubili vjerodostojnost novina koje nikad nisu bile manje slobodne nego danas, 2010., iako su iznikle upravo kao želja naroda za slobodom davne 1943. u antifašistickoj borbi, zakljucila je glavna povjerenica sindikata Glasa Istre Maša Jerin. (G. ROJNIC)

Faggian i Žmak: Štrajkat ce radnici koji dobivaju placu


- Skoro da ne bih niti komentirao navode s konferencije za novinare sindikata Glasa Istre, pogotovo što ce se Uprava u ponedjeljak oglasiti priopcenjem. Poznato mi je da je konferencija održana, no, još uvijek nisam procitao što su rekli, ucinit cu to u ponedjeljak temeljito, rekao je Albert Faggian, predsjednik uprave Glas Istre novine d.o.o.

S obzirom da mu je poznata, kako kaže, cijela problematika Faggian smatra da ne postoje razlozi za pokretanje štrajka novinara lista, iako napominje da to ne znaci da je njegov stav jedini ispravan.

- Dode li do štrajka biti ce to presedan u hrvatskoj povijesti. Štrajkat ce radnici koji svakoga mjeseca dobivaju placu, kojima je nedavno isplacen regres. Poštujem sindikat kao instituciju, jednako tako poštujem i štrajk kao legitimno sredstvo u njihovoj borbi i niti bih ga zabranio, medutim vrijeme ce pokazati tko je u pravu, rekao je Faggian, koji naglašava da je zadatak uprave Glasa Istre da eventualni štrajk ne osjete citatelji i da novine nastave izlaziti.

- Za sada ne znam na koji nacin cemo to uciniti, ali za sada se ne zna ni hoce li postupak mirenja dati rezultat, odnosno hoce li štrajka uopce biti. No, neovisno o bilo kakvoj soluciji uprava je dužna osigurati izlaženje novine. Ukoliko novina ne izlazi nece biti niti firme, a onda nece biti niti rada, samim time ni obustave rada, zakljucio je.

- Nemam komentar na nešto s cime nisam upoznat jer mi nije dostavljeno priopcenje sindikata i to smatram nekorektnim ako me se proziva, kaže Željko Žmak, bivši predsjednik uprave Glasa Istre.

- Osupnut sam cinjenicom da se ide u štrajk jer se dobiva placa. Pogotovo da u štrajk idu ljudi koji su otkad postoji Glas Istre uvijek primali placu. Koliko sam upoznat nedavno im je isplacen i regres. Ne znam što time žele postici, za koga i zašto, kratko je tek rekao Žmak.
(G. R.)

Jakovcic: Ponosan sam na pomaganje Glasu Istre

- Citatelji su jako dobro upoznati s time što je Glas Istre pisao o IDS-u, meni i mnogim drugim istaknutim clanovima IDS-a. Nema nijednog clanka u kojemu su novinari Glasa Istre napisali da je Ivan Jakovcic napravio nešto dobro za Istru. Citati se može upravno suprotno pa su sulude insinuacije da ja ili bilo tko drugi iz IDS-a imamo bilo kakav utjecaj na ovu novinu, komentirao je Ivan Jakovcic, istarski župan, stav sindikata novinara o planskoj i pogubnoj kontroli IDS-a nad Glasom Istre.

- Ni s kim u Glasu Istre nisam prijatelj iako sam prije 30 godina s nekima bio u dosta prijateljskim odnosima. Oni su ti koji bi, s rukom na srcu, trebali govoriti istinu. Medutim, istina je za te koje dobro poznajem zaboravljena rijec, nastavio je istarski župan, koji istice da u potpunosti podržava sve zahtjeve sindikata u kako kaže, takozvanoj klasicnoj borbi za prava radnika.

- To uvijek cinim kada su prava radnika pod upitnikom. S druge strane, u poslovanje tvrtke i novinarsko pisanje nisam se nikad miješao, niti namjeravam. Istina je, tek, da sam na molbu prijašnjeg vodstva pomogao da Glas Istre ne dode u, vjerojatno, nerješivu financijsku situaciju. Ponosan sam na to što sam pomogao spasiti Istarsku banku i mnoge druge istarske tvrtke, pa tako i Glas Istre, koji je za mene, neovisno što o meni pisao, jedan od simbola Istre. Bez obzira na to što je o meni na milijun stranica ispisano neistina, uvijek sam za slobodu rijeci i misli jer sam tako odgojen. Oni koji nisu tako kucno odgojeni iznose ovakve neistine, zakljucio je istarski župan. (G. R.)


Lulic: Kljucna solidarnost medu novinarima

To što se dogada novinarima i radnicima Glasa Istre, dogada se vec i drugima medu nama, ili ce se, nažalost, poceti dogadati. Zato nam je sada potrebna demonstracija solidarnosti. Nju se može pokazati izvještavanjem javnosti o tome što se dogada s Glasom Istre, naravno, u onim medijima u kojima je to još uvijek moguce.

O solidarnosti je bilo rijeci i na konferenciji "Novinarstvo i politika" održanoj u petak u Novinarskom domu, gdje su sudjelovali i glavni tajnik IFJ-a Aidan White i predsjednik EFJ-a Arne Koenig. Obojica su upozorili da je solidarnost medu novinarima jedna od kljucnih pretpostavki za opstanak novinarstva kao javnog dobra, rekao je Vladimir Lulic, glavni tajnik HND-a.


Podrška SNH-a djelatnicima Glasa Istre

Sindikat novinara Hrvatske pruža punu podršku zaposlenicima i suradnicima Glasa Istre u njihovu opravdanom nastojanju da zaštite svoja temeljna radna i profesionalna prava putem kolektivnog ugovora.

Zbivanja u Glasu Istre samo su dio široko uvriježene prakse poslodavaca u medijima koji sustavno krše prava radnika, a krizu dodatno koriste kao argument za nedopustive postupke.

Stoga je svaka akcija zaposlenika i suradnika Glasa Istre opravdana i imat ce punu podršku svih clanova i clanica Sindikata novinara Hrvatske, rekla je Gabrijela Galic, predsjednica SNH-a.


Podijeli: Facebook Twiter