Sindikat GI-a spreman na štrajk solidarnosti

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Podružnica Glas Istre Sindikata novinara Hrvatske odlucila je organizirati jednodnevni štrajk solidarnosti u petak, 25. ožujka, kaže se u priopcenju ove podružnice. Time ce pružiti podršku svojim kolegama u Vecernjem listu koji u štrajk stupaju dva dana ranije.

"Razlog stupanja u štrajk u Vecernjem listu je obrana stecenih prava iz kolektivnog ugovora, a koje poslodavci u medijskim kucama sustavno žele ukinuti tamo gdje još postoje. Upravo zato što se suocavamo s istim problemima odlucili smo stupiti u štrajk kako bismo se solidarizirali s kolegama u Vecernjaku", kazala je glavna povjerenica Maša Jerin. Dodala je da je, za razliku od Uprave Vecernjeg lista koja je tijekom pregovora najavila drasticno smanjivanje stecenih kolektivnih prava zaposlenika te odbila potpisati kolektivni ugovor, Uprava Glasa Istre jednostrano otkazala kolektivni ugovor bez ikakve prethodne konzultacije sa sindikatom.

Godinu dana Uprava se pravila da kolektivni ugovor ne postoji, ali je pravomocna odluka na sudu pokazala da je poslodavac nezakonito postupao, istaknula je u priopcenju Jerin. Sindikat je u štrajk solidarnosti pozvao sve svoje clanove, kao i ostale radnike u Glasu Istre.

U znak podrške, a na poziv središnjice Sindikata novinara Hrvatske, u petak, 25. ožujka u Zagrebu ce se održati mirni prosvjed novinara koji ce zapoceti okupljanjem sudionika ispred Novinarskog doma u 11 sati. Povorka bi zatim trebala krenuti Savskom cestom prema Vecernjem listu gdje ce se okupljenima obratiti predsjednici SNH-a i HND-a Gabrijela Galic i Zdenko Duka te glavni povjerenik Podružnice SNH-a Vecernji list Anton Filic, stoji u priopcenju sindikata Glasa Istre.


Podijeli: Facebook Twiter